Dermatolozi upozorili na najčešće pogreške pri čišćenju lica

Foto: Shutterstock

U PANDEMIJI, kada svi posvećujemo više pažnje pranju ruku, ne zaboravite da i vaše lice treba svakodnevnu pažnju. Pranje lica nije samo dio svakodnevne rutine u kojoj uživate. To je važan korak u borbi protiv prljavštine koja može dovesti do preranog starenja.

Važnost svakodnevnog čišćenja kože

"Čišćenje kože može biti važan korak u njenoj zaštiti", rekla je za HuffPost dermatologinja Arianne Shadi Kourosh, docentica na Harvard Medical Schoolu. "Posebno kod nas koji živimo u urbanim sredinama, naša se koža svakodnevno suočava sa zračenjem sunca i ekrana te s kemikalijama koje se prenose zrakom", objasnila je.

"To se može taložiti na koži i nagrizati kožnu barijeru, uzrokujući prerano starenje u obliku bora i tamnih mrlja. Dobar režim čišćenja je važan za uklanjanje ovih otrovnih i iritirajućih kemikalija i osiguravanje čistoće za nanošenje antioksidativnih seruma koji mogu pomoći zaliječiti oštećenja i zaštititi kožu", kaže Kourosh.

Ako prvo ne očistite lice, proizvodi za njegu kože koje stavite na njega neće vam donijeti ništa dobro, rekli su stručnjaci. "Bez pranja, vaša bi koža bila prekrivena debelim slojem prljavštine, što otežava drugim proizvodima da pravilno prodru u nju", rekla je dermatologinja Dianne Davis za HuffPost.

Osjećaj škripave čistoće nije dobar osjećaj

Moglo bi vam pomoći ako shvatite kojem osjećaju nakon pranja trebate težiti. "Taj škripavi, zategnuti osjećaj nakon čišćenja zapravo nije dobra stvar", rekla je dermatologinja Jennifer David za HuffPost. "To je znak da je vaša koža lišena prirodnih ulja i lipida. Vaša koža bi se trebala osjećati osvježeno, ali ne i zategnuto ili škripavo."

Dermatolog Joshua Zeichner, izvanredni profesor dermatologije u bolnici Mount Sinai, složio se da je škripavi osjećaj znak za zabrinutost. "To znači da ste skinuli vanjski sloj kože", rekao je za HuffPost. "Vaša bi koža nakon čišćenja trebala biti meka i hidratizirana."

Lice treba čistiti dvaput dnevno

"Ljudi bi trebali čistiti lice dva puta dnevno, ujutro i navečer", rekla je za HuffPost dermatologinja Jeannette Graf, pomoćnica kliničkog profesora dermatologije na Medicinskom fakultetu Mount Sinai.

Pripazite na temperaturu vode kojom perete lice

Ništa što se dogodi vašem licu ne bi trebalo izazvati bol ili šok, stoga preskočite ledenu ili vruću vodu. "Želite težiti umjerenosti u vremenu, intenzitetu i temperaturi", rekla je Kourosh. "Koristite mlaku vodu i izbjegavajte grubo ribanje kako biste spriječili iritaciju."

Zeichner se osvrnuo na rašireni mit u koji mnogi vjeruju: "Potpuni je mit da vam topla voda otvara pore, a hladna ih zatvara", rekao je Zeichner. "Nema mišića unutar stijenke vaših pora, i oni se ne otvaraju i ne zatvaraju poput prozora. Vruća voda može uzrokovati proširenje krvnih žila, što dovodi do crvenila i pogoršanja stanja poput rozaceje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.