Što napraviti s filetima svježeg ili smrznutog bakalara? Logika nameće fish and chips
BAKALAR je uobičajeni naziv za bijelu ribu iz roda Gadus, a dvije najčešće vrste bakalara su atlantski bakalar (Gadus morhua), koji živi u hladnijim vodama i dubljim morskim predjelima sjevernog Atlantika, i pacifički bakalar (Gadus macrocephalus), koji obitava u istočnim i zapadnim predjelima sjevernog Pacifika. Ova je riba poznata po svom blagom, gotovo mliječnom okusu i kompaktnoj, ali mekanoj teksturi.
Zbog svoje svestranosti i niske razine žive, bakalar je popularna namirnica diljem svijeta, a poznato britansko jelo fish and chips najčešće se priprema od atlantskog bakalara. Pacifički bakalar obično ima deblje filete s većim udjelom vode i stoga je manje čvrst te ga je teže panirati.
Jedna od najeksploatiranijih ribljih vrsta
Danas je bakalar jedna od najeksploatiranijih ribljih vrsta, a znatan dio ulova dolazi upravo u zemlje Mediterana. Atlantski bakalar je podržavao ribarsko gospodarstvo SAD-a i Kanade sve do 1992. godine, kada mu je populacija pala na 1% povijesnih razina i uvedena je zabrana ribolova koja traje i danas.
Izlovom bakalara na globalnoj sceni dominiraju Norveška, Rusija, Island i Danska, a cijena mu je stalno u porastu i često se pod bakalar prodaju srodne, ali manje kvalitetne sorte ribe.
Provjerite deklaraciju
Svježi bakalar je u Hrvatskoj vrlo teško pronaći, ali i onaj smrznuti je obično dobre kvalitete jer se obrađuje i brzo zamrzava već na ribarskom brodu. Kad ga kupujete, obavezno provjerite deklaraciju koja može potvrditi da je riba koju kupujete doista bakalar jer većina zamjena nije ni približno toliko ukusna i kvalitetna.
Smrznut se obično prodaje u filetima i ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu jer ga nije potrebno čistiti, a najbolje ga je odmrznuti u hladnjaku preko noći. Mi smo ovaj svježi našli na Dolcu u ribarnici po cijeni od 80 kuna za kilogram.
Ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu
Može se pripremati na razne načine i spajati s velikim brojem namirnica i okusa. Općenito možete koristiti bakalar u bilo kojem receptu koji zahtijeva čvrstu bijelu ribu. Ako ga pečete na tavi, roštilju ili u pećnici, filete ćete najvjerojatnije ostaviti cijele, a ako ga pohate ili kuhate u juhi ili varivu, najbolje ih je narezati na manje komade.
Nema izražen riblji okus
Sve u svemu, bakalar je ukusna i hranjiva riba u kojoj se može uživati na razne načine. Svježi bakalar nema izražen riblji okus i njegov nizak sadržaj žive čini ga idealnim izborom za one koji žele uključiti više ribe u svoju prehranu. Bilo da pripremate tradicionalno jelo poput ribe i krumpirića ili isprobavate neki novi recept, bakalar je odličan izbor za svaki obrok.
Fish and chips
Panirani riblji štapići u pivskom tijestu
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati