Kako napraviti savršen umak od sokova pečenja? Trebat će vam samo nekoliko sastojaka
UMACI od pečenja ne moraju biti rezervirani samo za blagdane i to nikako ne moraju biti oni kupovni iz staklenke ili pripremljeni iz vrećice, a ovaj umak od piletine toliko je dobar da ćete ga poželjeti poslužiti uz apsolutno sve. Riječ je o jednostavnom umaku koji zahtijeva vrlo malo truda i tek nekoliko sastojaka, a svakom jelu daje bogat, domaći okus. Budući da se priprema od slasnih, zapečenih komadića koji ostanu na dnu posude nakon pečenja piletine, bila bi prava šteta dopustiti da to tekuće zlato propadne, piše The Kitchn.
Najbolje od svega, jednostavno ga je napraviti od sokova preostalih nakon pečenja piletine i gotov je za samo 15 minuta, što ga čini idealnim čak i za obrok tijekom tjedna.
Temelj svakog dobrog umaka od pečenja su masnoća i sokovi koji ostanu u posudi nakon pečenja piletine. Ako ih nemate dovoljno, možete ih nadopuniti kvalitetnim pilećim temeljcem, po mogućnosti s niskim udjelom natrija kako biste sami kontrolirali slanost.
Za gustoću je zadužena zaprška, za koju će vam trebati masnoća - ako je nemate dovoljno od pečenja, poslužit će i biljno ulje ili maslac - te glatko brašno. Na kraju se sve začini soli i paprom po ukusu.
Priprema korak po korak
Postupak započinje nakon što ispečete piletinu. Sokove koji su ostali u posudi procijedite kroz gusto sito kako biste uklonili krupnije komade. Pustite tekućinu da odstoji nekoliko minuta kako bi se masnoća odvojila i isplivala na vrh. Žlicom pokupite masnoću, a ostatak tekućine su dragocjeni sokovi.
Ako nemate dovoljno masnoće ili sokova, jednostavno dodajte ulje ili maslac, odnosno pileći temeljac. U loncu zagrijte odvojenu masnoću, umiješajte brašno i kuhajte minutu-dvije da dobijete zapršku zlatne boje. Zatim postupno, uz stalno miješanje pjenjačom, dodajte sokove i temeljac. Kuhajte umak na laganoj vatri dok se ne zgusne do željene konzistencije.
Ovaj umak savršeno se slaže s pire krumpirom, pečenim povrćem poput mahuna, brokule i mrkve ili uz nadjev za perad. Preostali umak možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do pet dana. Za dulje skladištenje, zamrznite ga na rok do dva mjeseca. Prije posluživanja ga odmrznite u hladnjaku i podgrijte na laganoj vatri uz miješanje.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.