Najpopularnija salata na svijetu proslavila je 100. rođendan
POZNATA je u cijelom svijetu, no malo tko zna da je njezino porijeklo zapravo meksičko. Riječ je o Cezar salati, vjerojatno najpopularnijoj salati na svijetu, koja je nastala prije točno jednog stoljeća u meksičkom gradu Tijuani.
Sve se zbilo u vrijeme vrhunca prohibicije u SAD-u 1924. godine, kada je Tijuana bila mjesto u koje su Amerikanci masovno odlazili piti. A prema legendi, upravo je 4. srpnja te godine, na američki Dan nezavisnosti, u restoranu Caesar prvi put poslužena Cezar salata.
Prvo se zvala avijatičarska salata, kasnije preimenovana u čast svog tvorca
Malo tko zna da se Cezar salata prvo zvala avijatičarska salata, budući da su prvi ljudi koji su je probali bili piloti avijatičari koji su posjetili ovaj restoran. No tri godine kasnije salata je preimenovana u čast svog tvorca - Césara Cardinija.
>> 33 top recepta za ljetne salate koje ćete pripremati cijelu sezonu
César je u ovom restoranu radio zajedno sa svojim bratom Alexom, koji je bio glavni chef kuhinje, a oboje su bili talijanski imigranti. A iako se smatra da je upravo César stvorio ovu salatu, New York Times je nedavno pisao da su talijanska braća zapravo ukrala recept majke jednog od Césarovih kuhara.
U nju ne idu ni piletina, ni panceta, ni kozice
Prema originalnom receptu, Cezar salata sastojala se od zelene salate, krutona, poširanog jajeta, maslinovog ulja, Worcestershire umaka, češnjaka, senfa, parmezana, limunovog soka, bijelog papra, soli i octa od kruške. Danas su inćuni neizostavan sastojak ove salate, no oni su u recept dodani tek godinama kasnije.
Osim inćuna, omiljeni dodaci za Cezar salatu danas su i piletina, panceta i kozice, no u originalnom receptu njima nije bilo ni traga. Ova je salata idealna za vruće, ljetne dane, a OVDJE pronađite nekoliko trikova kako napraviti vrhunsku Cezar salatu u samo pola sata.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati