Može li se pire krumpir pripremiti unaprijed i podgrijati? Imamo odgovor
PLANIRANJE velikih obiteljskih okupljanja i blagdanskih večera često donosi stres, no postoji zlatno pravilo koje svako slavlje čini opuštenijim - pripremite što više jela unaprijed. Iako se mnogi pribojavaju da će podgrijani pire krumpir biti suh i ljepljiv, stručnjaci tvrde da uz pravi trik može biti jednako kremast i ukusan kao da je tek pripremljen. Ove godine, na popis jela koja se mogu napraviti ranije, slobodno dodajte i omiljeni krumpir pire, piše Simply Recipes.
Koliko dana unaprijed smijete napraviti pire?
Julia Hallman, vlasnica specijalizirane trgovine i ugostiteljskog obrta Formaggio Kitchen, podijelila je svoje savjete za posluživanje bogatog, kremastog pirea koji je pripremljen danima ranije. Ona kaže da savršeno kremasti pire krumpir možete pripremiti i do tri dana unaprijed. Nakon pripreme, kaže, treba ga prebaciti u hermetički zatvorenu posudu, pustiti da se potpuno ohladi i zatim čuvati u hladnjaku do dana posluživanja.
Glavni savjet Julije Hallman za pire koji će i nakon podgrijavanja biti kremast jest dodavanje veće količine tekućine. Ovisno o vašem receptu, to može biti mlijeko, mlaćenica, vrhnje, maslac ili bilo koja kombinacija mliječnih proizvoda koju preferirate.
Trik je, objašnjava ona, dovesti pire do konzistencije mekšeg sladoleda. "Trebao bi zadržati oblik, ali se i lako oblikovati", ističe. Budući da se pire stajanjem i podgrijavanjem isušuje, dodatna tekućina osigurava da ostane savršeno kremast.
Kako podgrijati pire krumpir?
Za podgrijavanje, pire krumpir rasporedite u ravnomjernom sloju u pliću posudu za pečenje kako bi se što brže i ravnomjernije zagrijao. Hallman predlaže da ga pospete parmezanom prije nego što ga stavite u pećnicu zagrijanu na 175°C.
Nakon 20 do 30 minuta, vaš pire bit će spreman za umak. Dodana tekućina trebala bi ga održati dovoljno kremastim, no ako se brinete da će se osušiti, posudu uvijek možete prekriti aluminijskom folijom. Prije posluživanja, obavezno ga dobro promiješajte.