Janjetina iz pećnice koja se topi u ustima, bolja i od ražnja i od peke

PEČENA janjetina ima posebno mjesto u našoj gastronomiji, a često se misli da je najbolja kada se priprema na ražnju ili ispod peke. Međutim, uz prave savjete i malo pažnje, kod kuće u pećnici možete pripremiti janjetinu koja će biti sočna, mekana, mirisna - i bez onog neugodnog mirisa koji nekima smeta. Evo kako.
1. Odaberite pravi komad mesa
Najbolja janjetina za pečenje u pećnici je ona od mladog janjeta, po mogućnosti lokalna ili s provjerenog OPG-a. Idealni dijelovi za pečenje u pećnici su janjeći but (mekan, s dovoljno masnoće), plećka koja je još sočnija i rebarca s dijelom prsa, ako volite hrskavu kožicu i puniji okus. Prije pečenja, važno je da meso barem sat vremena bude na sobnoj temperaturi.
2. Kako se riješiti mirisa janjetine?
Miris koji mnogi ne vole dolazi uglavnom iz masnoće i kože. Neutralizirati ga možete tako da meso namočite u mlijeko ili jogurt i pustite da tako stoji 3-5 sati ili preko noći u hladnjaku. Mlijeko će "izvući" neželjene mirise i omekšati meso.
Ako želite izbjeći mlijeko i jogurt, mirisa se možete riješiti tako da napravite marinadu - pomiješajte limun, češnjak, ružmarin i maslinovo ulje. Ova će kombinacija neutralizirati mirise i dati svježinu mesu.
3. Tehnika pečenja: tajna hrskave korice i sočne unutrašnjosti
Prvo dobro zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite meso u plitku posudu s malo vode, luka i mrkve ispod mesa - to daje aromu. Kad je meso spremno za pečenje, a pećnica dobro zagrijana, janjetinu polijte vrelim uljem kako bi se napravila ona fina korica. Pecite 20 do 30 minuta da se meso zapeče i kožica uhvati boju.
>> Recept: Janjeći but po receptu Nigelle Lawson
Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva, meso pokrijte aluminijskom folijom i pecite još dva i pol do tri sata, ovisno o veličini komada (otprilike sat vremena po kilogramu). Skinite foliju zadnjih pola sata i ne zaboravite meso polijevati vlastitim sokom dok se peče.
4. Pustite meso da odmori
Kad je janjetina pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da odmori 10-15 minuta (prije toga ju pokrijte aluminijskom folijom). To omogućava da se sokovi u mesu rasporede, pa janjetina ostaje mekana i sočna.
>> Recept: Janjeći kotleti s češnjakom
5. Što poslužiti uz janjetinu?
Zadnjih sat vremena pečenja u pećnicu ubacite krumpir, koji će se peći u masnoći od janjetine. To je ujedno i najbolji prilog, uz pečeno korjenasto povrće, poput mrkve. Ne zaboravite mladi luk i kruh i dobit ćete ručak za prste polizati!

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati