Imamo recept za vanilin kiflice kakve su pravile naše bake, obavezno ih pečemo
NEKI KOLAČIĆI imaju status blagdanskih klasika i svake se godine nađu na blagdanskom stolu u većini kućanstava, a jedni od njih su i mnogima omiljene prhke vanilin kiflice.
Vanilin kiflice ili vanillekipferl mali su keksi u obliku polumjeseca, koji se izvorno pripremaju s orasima, no u njih mogu ići i bademi i lješnjaci. Svoj prepoznatljiv okus dobivaju tek kad se posipaju vanilin šećerom, a posebno su popularni u Hrvatskoj, ali i šire - u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj i Mađarskoj.
Zimska slastica napravljena od tijesta s kojim treba paziti
Ovi kolačići potječu iz Beča i tradicionalno se prave za Božić, a iz Austrije su se proširili na ostatak Europe, gdje su postali tipična zimska slastica. Zanimljivo je da se prave u obliku potkove ili turskog polumjeseca, što simbolizira proslavu pobjede nad Turcima 1683. godine.
Vanilin kiflice prave se od tijesta koje kad se stvrdne, postane vrlo krhko, pa treba paziti kad ih se oblikuje u polumjesece - tijesto se prije oblikovanja mora zamotati u prozirnu foliju i odstajati najmanje sat vremena u hladnjaku, a zatim se nareže na komadiće, koje se oblikuje u kiflice.
Vanilin kiflice se zatim uvalja u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom, što im daje taj specifičan okus vanilije, a kako bi što dulje ostale tako fine i prhke, najbolje ih je čuvati u limenim kutijama.
Potrebni sastojci
Pravit ćemo ih i ovih blagdana, a u nastavku donosimo recept iz bakine bilježnice za prhke i ukusne vanilin kiflice koje vraćaju u djetinjstvo. Trebat će vam svega par sastojaka:
- brašno
- maslac
- mljeveni orasi
- šećer
- bjelanjak
- šećer u prahu
- vanilin šećer.
Kako ih napraviti
Prvo napravite tijesto - pomiješajte brašno, šećer i orahe. Dodajte maslac koji ste narezali na tanke listiće i bjelanjak. Umijesite tijesto, stavite ga u vrećicu ili prozirnu foliju pa u hladnjak na pola sata da odmori. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Od tijesta oblikujte kiflice, koje stavite na lim obložen papirom za pečenje. Ako želite da vam budu jednake veličine, neka svaka bude 9 grama, kao i u ovom receptu. Pecite ih oko 12 minuta. Dobit će laganu boju, a na dodir će biti još malo mekane. Pustite ih da se malo ohlade pa ih još tople uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.
Cijeli recept s točnim mjerama za vanilin kiflice pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati