Dijetetičarka: Želite živjeti duže i zdravije? Češće jedite šest supernamirnica

KADA čujemo riječ "superhrana", često pomislimo na skupe egzotične proizvode, no zapravo se radi o prehrambenim namirnicama bogatim hranjivim tvarima koje mogu znatno pridonijeti zdravlju. Dijetetičarka Jennifer Pallian objašnjava da prehrana bogata supernamirnicama može usporiti starenje i pomoći u prevenciji kroničnih bolesti.
"Iako je cjelokupna kvaliteta prehrane presudna, znanost sve više naglašava pojedine namirnice koje ne samo da njeguju tijelo, već mogu i štititi od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem. Te namirnice sadrže spojeve koji smanjuju upale, poboljšavaju metabolizam i mogu produljiti zdravu životnu dob", objašnjava za SheFinds. Evo koje je supernamirnice posebno istaknula.
Mahunarke
Leća, grah, slanutak i kikiriki sadrže obilje biljnih proteina, vlakana i protuupalnih spojeva, a pritom su i vrlo pristupačni. "Mahunarke su nutritivne zvijezde u borbi za dugovječnost. Osim što zasićuju, sadrže fitokemikalije koje pomažu u smanjenju upala. Ukratko – skromne su, ali moćne", kaže Pallian.
Brokula
Ovo povrće bogato je vlaknima, vitaminima i sulforafanom – spojem koji ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. "Brokula je pravi izuzetak među povrćem. Podaci više od 12.000 odraslih pokazuju da konzumacija jednom do dva puta tjedno može smanjiti rizik od smrti za 43 posto", navodi dijetetičarka.
Tamna čokolada
Ako biramo kvalitetnu čokoladu bogatu kakaom, ona može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. "Tamna čokolada nije isto što i mliječna – ona ima mjerljive koristi za kardiovaskularno zdravlje", ističe Pallian. Također poboljšava osjetljivost na inzulin i blago podiže raspoloženje, no važno je ne pretjerivati. "Umjerenost je ključ", dodaje.
Orašasti plodovi
Bademi, orasi i drugi orašasti plodovi bogati su zdravim mastima, vlaknima, magnezijem i biljnim proteinima. "Oni spajaju okus, praktičnost i dugoročnu korist", kaže Pallian. Njihovo djelovanje na upalne markere poput CRP-a i GGT-a ukazuje na snažno antioksidativno djelovanje.
Bobičasto voće
Jagode, borovnice i brusnice nisu samo ukusne – već štite i mozak, srce i stanice. "Bobičasto voće pruža neuroprotekciju, smanjuje kognitivni pad i oštećenja DNK", navodi Pallian. Dodaje da čak i prerađeni oblici imaju koristi, iako je svježe najbolje. Nažalost, samo 17 posto odraslih jede ih redovito.
Masna riba
Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i štite srce. "Osim kardiovaskularne koristi, omega-3 kiseline pomažu i kod depresije te štite mozak od kognitivnog pada", zaključila je Pallian.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati