Ljekarnici: Pet dodataka prehrani koje nikada ne smijete piti uz kavu

ZA MNOGE ljude dan ne može početi bez šalice kave i doze vitamina. No stručnjaci upozoravaju da ova navika može imati negativne posljedice. Kako piše Daily Mail, konzumiranje određenih dodataka prehrani zajedno s kavom može značajno smanjiti njihovu učinkovitost jer tijelo ne uspijeva pravilno apsorbirati sve hranjive tvari.
Zašto kava ometa apsorpciju vitamina i minerala?
Glavni problem su spojevi u kavi, kofein i polifenoli. Oni su odgovorni za okus kave, ali imaju i učinak koji potiče mokrenje, što znači da potiču izlučivanje tekućine iz tijela.
Ljekarnik dr. Philip Ngo objašnjava da kofein može usporiti apsorpciju željeza i utjecati na druge hranjive tvari upravo zbog tog učinka koji povećava izlučivanje mokraće. Vitamini koji se otapaju u vodi, poput vitamina B, mogu se izbaciti iz tijela urinom prije nego što ih ono uspije iskoristiti. Osim toga, tanini iz kave vežu se za minerale i sprječavaju njihovu pravilnu apsorpciju.
Zato liječnici preporučuju da se s uzimanjem dodataka prehrani pričeka barem sat vremena nakon što se popije kava.
Vitamin D
Vitamin D važan je za zdravlje kostiju, mišića i imunitet, a neka istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od demencije. No kofein smanjuje broj receptora za vitamin D u stanicama, čime otežava njegovu apsorpciju.
Ljekarnica dr. Elise Kim pojašnjava da kofein može umanjiti učinkovitost vitamina D. Manjak ovog vitamina povezuje se sa smanjenjem gustoće kostiju, bolovima u mišićima i povećanim rizikom od osteoporoze.
Kalcij
Kalcij je ključan za zdravlje kostiju, rad srca i mozga. No zbog djelovanja kofeina koje potiče mokrenje, tijelo ga izlučuje u većim količinama putem mokraće. To može smanjiti količinu kalcija koju tijelo apsorbira iz dodataka prehrani.
Nedostatak kalcija može dovesti do grčeva, umora i slabljenja kostiju. Dr. Kim preporučuje uzimanje dodataka kalcija najmanje dva sata nakon kave. Dodavanje mlijeka u kavu može donekle ublažiti gubitak, ali nije dovoljno da ga potpuno nadoknadi.
Željezo
Dodaci željeza često se koriste za liječenje anemije, smanjenje umora i jačanje imuniteta. No tanini iz kave vežu se za željezo i značajno smanjuju njegovu iskoristivost.
Studija objavljena u časopisu American Journal of Hematology pokazala je da se apsorpcija željeza smanjuje za 54% ako se uzima s kavom. Dr. Bo Wang, specijalist interne medicine, savjetuje da se željezo uzima uz hranu bogatu vitaminom C, poput agruma, a ne uz kavu.
Magnezij
Magnezij je važan za rad živaca i mišića, regulaciju šećera u krvi i dobar san. Kofein, kao i kod kalcija, potiče njegovo izlučivanje iz tijela.
Dr. Kim pojašnjava da kofein povećava gubitak i kalcija i magnezija mokrenjem. Osim toga, tvari iz kave poput tanina i fitata mogu se vezati za magnezij i dodatno smanjiti njegovu apsorpciju u probavnom sustavu.
Vitamini B skupine
Vitamini B1, B2, B7, B9 i B12 važni su za proizvodnju energije i zdravlje živčanog sustava. S obzirom na to da se otapaju u vodi, lako se izlučuju iz tijela, osobito pod utjecajem kofeina.
Dr. Wang upozorava da kofein, iako blagog učinka koji potiče mokrenje, može povećati gubitak vitamina B ako se unosi u velikim količinama. Savjetuje da se vitamini ne uzimaju s kavom ili čajem te da se pričeka barem sat vremena.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati