Jeli su ga pastiri i siromašni, lako se radio i dugo trajao - danas je specijalitet
AKO I NE znate točno ime ovog specijaliteta, možda vam je poznat po svojem specifičnom obliku stošca. Zapravo se radi o jednostavnom i seoskom "snacku" od svježeg kravljeg sira, kojemu se dodaje sol i crvena mljevena paprika, a zatim se oblikuje i male stošce i suši na zraku.
Turoš ima dugu povijest i povezan je s tradicijom stočarstva u Međimurju i širem panonskom području. Sama riječ "turoš" dolazi iz mađarskog jezika - túrós bi značilo "sirast", a Mađarska je imala velik utjecaj na Međimurje. Ovaj se suhi sir nekoć smatrao hranom pastira i siromašnih ljudi jer se lako pripremao i mogao dugo trajati zahvaljujući sušenju. Danas je to cijenjeni specijalitet, koji se često poslužuje uz domaći kruh, vrhnje ili kao dio tradicionalnih međimurskih plata.
Mi smo ga u više navrata nabavljali na čakovečkoj tržnici i moramo priznati kako je teško stati na samo jednom turošu. Uz domaći kruh i slaninu - imali smo pravi obrok koji nas je "držao" gotovo cijeli dan. Preporučujemo da ga isprobate napraviti kod kuće jer zaista ne zahtijeva niti puno vremena, niti namirnica.
Potrebni sastojci
Trebat će vam samo tri sastojka:
- svježi kravlji sir
- sol
- mljevena crvena paprika.
Kako ga pripremiti
Svježi sir začinite i dobro izmiješajte. Smjesu oblikujte u male stošce - visine 6 cm, pa ih osušite na dimu ili suncu. Turoš poslužite sa svježim kruhom, lukom, slaninom i kiselim krastavcima.
Ovdje pronađite recept s točnim mjerama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati