Zimsko jelo napravljeno od svinjskih nogica, ušiju i repa ili volite ili ne volite
![Zimsko jelo napravljeno od svinjskih nogica, ušiju i repa ili volite ili ne volite](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/7a268402-d8d7-443b-abde-a1641d81913b.jpg?width=765&height=414)
HLADETINA, šulc, pače, želadija, lučenje, žulja, mrzletina, ladnica, drhtalica i aspik - hrpa je naziva za ovo poznato ličko jelo koje ili volite ili ne volite. Ovo se jelo najčešće jede zimi nakon svinjokolje, a u njega ide sve, od svinjskih nogica i repa do ušiju i glave.
>> Smatra se delicijom, no mnogi ga ne vole. Kako vi zovete jelo sa slike?
Svinjski dijelovi, kao što su nogice, uši, rep i glava, kuhaju se u vodi s povrćem i paprom, a jelo se poslužuje dobro ohlađeno. Najčešće se jede tek drugi dan jer tekućini treba neko vrijeme da se zgusne, a začini se mogu dodati u vodu već kod kuhanja, ili tek kasnije, na već ohlađeno jelo.
Potrebni sastojci
Ako spadate u prvu skupinu ljudi i ako volite ovo jelo, onda imamo savršen recept za vas. Za pripremu ovog jela trebat će vam:
- svinjsko meso (nogice, uši, jezik, kožice, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška)
- luk
- celer
- peršin
- papar
- mrkva
- lovorov list
- začini po želji.
Kako se priprema
Meso operite i stavite u hladnu vodu na laganu vatru da se kuha s opranim i očišćenim korjenastim povrćem i začinima. Kada voda zakuha, oberite pjenu s vrha kako bi vam hladetina bila bistra. Hladetinu kuhajte 3 do 4 sata, sve dok se meso ne počne odvajati od kosti.
Kada se meso skuha, izvadite ga da se ohladi, a dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu (nije obavezno, pripazite da nema manjih kosti koje su se odvojile tijekom kuhanja). Meso očistite od kostiju i s komadima povrća rasporedite na dno posuda. Prema želji možete dodati mljevenu papriku.
Zalijte povrće i meso tekućinom, ostavite na hladnom mjestu ili u hladnjaku dok se ne stisne (preko noći) i poslužite, a cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati