Zaboravite na kuhanje: Ovo je jedini ispravan način pripreme prokulica

AKO STE među onima koji zaziru od prokulica, velika je vjerojatnost da ste ih dosad jeli samo kuhane ili pripremljene na pari. No, jedna jednostavna promjena u pripremi može ovo povrće pretvoriti u pravu deliciju koja će vas oduševiti. Stručnjaci se slažu da je tajna u pečenju, piše Simply Recipes.
"Naš omiljen način je da ih prerežemo napola i pečemo u pećnici na 190 °C oko 25 minuta, dok ne postanu lijepe i hrskave. Važno je peći ih prerezanom stranom prema dolje", kaže Lauren Hitchcock iz Hitchcock Farmsa u Kaliforniji. Upravo suprotno, najgori način pripreme je kuhanje. "To izvlači sumpor iz prokulica, što ih čini gorkima i često kašastima. Zato mnogi stariji ljudi ne vole prokulice, jer je to bio primarni način na koji su se nekada kuhale", objašnjava Hitchcock.
S time se slaže i Jeannette French s farme Lennox u Ontariju. "Volimo uživati u prokulicama tako da ih jednostavno pečemo s malo maslinovog ulja, soli i papra. Nakon što su gotove, možete ih preliti javorovim sirupom ili balzamičnim preljevom", kaže ona.
Kako obogatiti pečene prokulice?
Pečenje je najbolja metoda, no važno je dodati i malo okusa, savjetuje Emilie Symons, chefica na Institutu za kulinarsko obrazovanje u Los Angelesu. "Volim peći prokulice sa srirachom i medom. Prerežem ih napola i začinim solju, paprom i maslinovim uljem. Pečem na 200 °C oko 20 minuta, zatim ih pomiješam sa srirachom i medom i nastavim peći dok ne postanu lijepo smeđe i pune okusa", otkriva Symons.
Ako je u žurbi, Symons ih priprema na štednjaku. "Prerežem ih napola, zapečem ih na ulju u tavi od lijevanog željeza, dodam malo mješavine jabučnog octa i povrtnog temeljca u tavu i poklopim da se dovrše na pari."
>> Recept: Pečene prokulice s češnjakom
Gen La Rocca, profesionalna kuharica, dodaje još jedan ključan savjet: "Nemojte pretrpavati tavu kada ih pečete. Dajte im prostora kako bi mogle porumenjeti umjesto da se kuhaju na pari. Malo soka od limuna ili balzamičnog octa na kraju zaista probudi okus jela."
Trik za kuhanje smrznutih prokulica
Smrznute prokulice praktičan su način da ovo povrće uvijek imate pri ruci, a rezultati mogu biti gotovo jednako dobri kao i sa svježima. "Važno je ne dopustiti im da se odmrznu prije kuhanja, jer će to unijeti višak vlage i učiniti ih kašastima. Prženje u fritezi na vrući zrak je odličan način za pripremu smrznutih prokulica", kaže Hitchcock.
La Rocca dodaje kako su svježe ipak bolje za pečenje zbog hrskavosti. "Ako koristim smrznute, obično ih pirjam u tavi. Smrznute prokulice zadržavaju više vode, pa vruća tava pomaže ispariti vlagu, a istovremeno pruža dobar okus", zaključuje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati