Želite pečeni krumpir kao iz restorana? Imamo ključne savjete za savršenu hrskavost

UVIJEK smo u potrazi za "trikovima" uz koje će pečeni krumpir ispasti baš onakav kakvog ga svaki put želimo. Zlatno-smeđe korice i hrskav izvana, a mekan iznutra. Ipak, često se u pečenju dogodi upravo suprotno, a rezultat bude mekan i razmočen krumpir bez korice. Već smo pisali o raznim savjetima - neki uključuju da se krumpir prije pečenja kratko prokuha, pa mu se doda palenta koja će ga učiniti ekstra hrskavim.
Ovaj put vam donosimo neke klasičnije savjete uz koje će pečeni krumpir biti baš onakav kakvog ga želimo.
Birajte dobru sortu krumpira
Pazite na odabir krumpira - birajte one s više škroba poput russeta ili Yukon Golda. Oni daju hrskavu vanjsku koricu i mekanu unutrašnjost. Ako koristite crveni ili mladi krumpir, oni će biti kremasti i manje hrskavi.
Pazite i na pravilno rezanje krumpira - uvijek ga režite na jednake komade kako bi se ravnomjerno pekao. Veći komadi imaju bolji omjer hrskave kore i mekane unutrašnjosti.
Blanširajte prije pečenja
Za hrskavost će pomoći i blanširanje u kipućoj vodi - stavite ih narezane u slanu kipuću vodu i kuhajte 5-7 minuta. Također, dok je krumpir još topao, prelijte ga maslinovim uljem, premažite mašću ili maslacem. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu, dimljenu papriku ili ružmarin za dodatni okus.
Krumpire pecite na visokoj temperaturi, između 220 i 230 stupnjeva, i to s ventilacijom. Rasporedite ih u jednom sloju na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Ne smije biti natrpam kako bi se pravilno hrskavo ispekao. Pecite 30-40 minuta, a na pola pečenja ga okrenite kako bi se ravnomjerno zapekao. Pred kraj pečenja, pojačajte temperaturu na 240 stupnjeva ili uključite roštilj ili grill funkciju na 3-5 minuta. Nakon pečenja, dodajte još malo maslaca za bogatiji okus.
Krušne mrvice za ekstra hrskavost
Evo i jednog dodatnog trika za posebnu hrskavost - u zdjeli pomiješajte krušne mrvice s malo maslinovog ulja, soli, papra i začina po želji (češnjak u prahu, dimljena paprika, sušeni timijan ili ružmarin). Dok je krumpir još vlažan, uvaljajte ga u ovu mješavinu tako da se prezle ravnomjerno zalijepe. Rasporedite na lim za pečenje i pecite na 220 stupnjeva oko 35-40 minuta te ga okrenite na pola pečenja.
Evo i jednog recepta Lidije Bastianich, za savršeno pečen krumpir - nalazi se ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati