Našli smo vrlo jeftin maslac u Lidlu, evo kako možete napraviti zalihu
U SVJETLU visokih cijena maslaca u Hrvatskoj, potpuno je razumljivo iskoristiti priliku i kupiti više kada naiđete na kvalitetnu akciju u trgovini. Mi smo jučer u Lidlu našli 250 g maslaca za 1.29 eura. No što učiniti s viškom? Zamrzavanje maslaca iznimno je praktično rješenje. Danas ćemo istražiti kako to najbolje učiniti i kako očuvati njegovu izvornu kvalitetu.
Zamrzavanje maslaca
Za najbolje rezultate maslac bi trebalo zamrznuti u originalnoj ambalaži. Ako želite dodatnu zaštitu, možete ga staviti u vrećicu za zamrzavanje. To će spriječiti upijanje mirisa iz zamrzivača i osigurati da maslac zadrži svoj autentičan okus.
Ako želite, možete podijeliti maslac na manje porcije, omotati svaku u prozirnu foliju i staviti ih u plastičnu vrećicu. Tako ćete lako moći uzeti samo količinu koja vam je potrebna bez da svaki put odmrzavate cijelo pakiranje.
Kada je pravilno pohranjen, maslac može ostati u zamrzivaču do 12 mjeseci. Iako će i nakon tog perioda biti siguran za konzumaciju, kvaliteta mu može postupno opadati. Preporučljivo je označiti datum kada je maslac stavljen u zamrzivač kako biste znali do kada ga je najbolje iskoristiti.
>> Naučite kako pripremiti začinjeni maslac kod kuće
>> Kako napraviti pročišćeni maslac i što je to ghee
Odmrzavanje maslaca
Maslac se najbolje odmrzava postupno. Premjestite ga iz zamrzivača u hladnjak i ostavite da se odmrzava preko noći. Ako vam je potrebno brže rješenje, možete ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Maslac može promijeniti teksturu nakon zamrzavanja i odmrzavanja. Može postati zrnast, ali to neće utjecati na njegovu kvalitetu.
Ako vam je hitno potreban omekšani maslac, a na raspolaganju vam je samo zamrznuti, ne očajavajte. Postoji brz trik koji će vam pomoći. Ribež s većim otvorima idealan je za ribanje tvrdog maslaca. Brzo i jednostavno ga naribajte, a zatim rasporedite na papir za pečenje. U svega nekoliko minuta na sobnoj temperaturi maslac će postati dovoljno mekan za upotrebu u raznim receptima.
Ako pripremate tijesto koje zahtijeva hladan maslac, možete ga naribati dok je još zamrznut i odmah dodati u smjesu. To je posebno korisno za pripremu hrskavih kolača ili peciva. Hladan maslac koji se topi u pećnici stvara hrskave slojeve i daje posebnu teksturu gotovom proizvodu.
>> VIDEO Kako napraviti svijeću od maslaca za kojom je poludio cijeli TikTok
>> Treba li maslac držati na kuhinjskom pultu ili u hladnjaku?
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati