Kolačići su se nekoć pekli pa potapali u vruću vodu - znate li zašto?

SEZONA kolačića itekako je počela iako je prosinac službeno njihov mjesec. Već nekoliko tjedana skupljamo najzanimljivije recepte, a isprobavamo i neke nove - ili, kao u ovom slučaju, prilično stare!
Naišli smo tako na pečeno-kuhane kolačiće koje su radile naše bake. Jednostavni su, a po sastojcima se vidi da je recept nastao u nekim drugim vremenima. Postupak pečenja pa potapanja u vruću vodu nekoć se koristio kako bi se dobila mekša tekstura unutrašnjosti.
Nakon pečenja kolačići mogu biti prilično tvrdi ili suhi tako da potapanjem upijaju i zadržavaju vlagu. Voda utječe i na masnoću, koja se ravnomjernije rasporedi i omekša tijesto. Ovom metodom kolačići ostaju dulje mekani i svježi, što je u vrijeme bez modernih načina skladištenja bilo posebno važno jer su se tako čuvali duže.
Kad ih napravite, uživat ćete u njihovom predivnom mirisu i okusu. Mi smo ih probali i oduševljeni smo, a podsjećaju nas na nekadašnje kupovne kekse u kutijama koji se tope u ustima. Da ne duljimo, odmah ćemo krenuti s receptom.
Potrebni sastojci
Trebat će vam sljedeći sastojci:
- kvasac
- šećer
- mlijeko
- glatko brašno
- svinjska mast
- sol
- rum
- limunova korica
Kako se pripremaju
Ostavite kvasac da se zapjeni u malo mlijeka i šećera. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i zapjenjenog kvasca. Razvaljajte tijesto pa izrežite oblike s rupom u sredini. Ispecite kolačiće. Kad se ispeku, dok su još topli, nanižite ih na konac i potopite u vruću vodu. Odmah ih izvadite i uvaljajte u krupni šećer.
Detaljan recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati