Amerikanci peku ove rolice kako bi djecu naučili o Uskrsu, pronašli smo recept
SVAKA ZEMLJA za Uskrs ima neku tradiciju, a kako bi najmlađima približili priču o Uskrsu i Isusovom uskrsnuću, Amerikanci su osmislili rolice sa sljezovim kolačićem koje su prigodno nazvali Resurrection Rolls, što možemo prevesti kao rolice uskrsnuća.
Riječ je o slastici koju američki kršćani najčešće peku s djecom pa im uz pečenje ovih rolica pričaju priču o uskrsnuću, a neki zajedno s djecom čitaju i Bibliju. Za rolice koriste nekoliko sastojaka, od kojih svaki nosi neku simboliku - tijesto, sljezove kolačiće, otopljeni maslac te cimet i šećer.
Priča i simbolika iza sastojaka
Tijesto koje se koristi za ove rolice predstavlja grobnicu u koju je bilo položeno tijelo Isusa Krista. U biblijska vremena ljude su nakon smrti često polagali u grobnice, odnosno pećine koje su se nalazile na obronku brda ili planine, a u takvoj je pećini bilo i Isusovo tijelo.
Sljezov kolačić u tijestu predstavlja Isusovo tijelo umotano u posebne tkanine, kao što je bio običaj u starom Izraelu. Kolačić se zatim umoči u maslac pa se uvalja u cimet i šećer - ti začini predstavljaju tvari kojima su žene u nedjelju ujutro htjele pomazati Isusovo tijelo. Pomazanje nečijeg tijela nakon smrti bio je običaj u starom Izraelu i način iskazivanja poštovanja prema pokojnima.
Na samom kraju, kada se tijesto ispeče, a sljezov kolačić unutar tijesta se otopi, prazno tijesto simbolizira Isusovo uskrsnuće. Kada su žene došle pomazati njegovo tijelo, vidjele su da je grobnica prazna, a Isus je uskrsnuo.
Neki vjeruju da tijesto simbolizira tkanine u koje je Isusovo tijelo bilo umotano, a da pećnica simbolizira grobnicu, no u svakom slučaju, poruka je ista, a ideja je da se pripremom ove slastice djecu nauči zašto slavimo Uskrs.
Recept i priprema rolica
Za pripremu ovih rolica trebat će vam bilo kakvo tijesto - može biti domaće ili kupovno lisnato tijesto, nekoliko sljezovih kolačića (ovisno o tome koliko ćete ovih rolica napraviti), šećer, cimet i malo otopljenog maslaca.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a lim za pečenje nauljite i pobrašnite ili ga obložite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte cimet i šećer, a u drugu stavite otopljeni maslac. Tijesto narežite u trokute pa na svaki trokut položite jedan sljezov kolačić koji ste umočili u otopljeni maslac i uvaljali u šećer i cimet.
Sljezove kolačiće zatim umotajte u tijesto i formirajte u rolice te ih poslažite na lim za pečenje. Dobro ih stisnite kako sljezov kolačić ne bi iscurio. Pecite 8 do 10 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju i pustite da se ohlade, a zatim ih poslužite.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati