Savjeti uz koje će vam krastavci ostati hrskavi danima, bez onog gorkog okusa

SVJEŽE ubrani krastavci najukusniji su kada se pojedu isti dan, ali ako ih želite sačuvati nekoliko dana ili tjedan, važno je znati kako ih pravilno skladištiti. Ako ih držite na pogrešnim mjestima u kuhinji ili smočnici, to može dovesti do toga da krastavci postanu gorki i sluzavi, a evo kako to izbjeći.
Ne perite ih odmah
Voda na kori ubrzava kvarenje i stvaranje sluzi. Krastavce perite tek neposredno prije upotrebe. Ako su blatnjavi, lagano ih obrišite suhom krpom.
Čuvajte ih na umjereno hladnom mjestu
Krastavci ne podnose ni previsoku ni prenisku temperaturu. Idealna temperatura je između 7 i 10 stupnjeva, što znači da ih ne biste trebali staviti u najhladniji dio hladnjaka. Stavite ih u ladicu za povrće ili na policu bliže vratima.
Koristite papirnate ubruse ili krpu
Svaki krastavac omotajte u suhi papirnati ubrus ili pamučnu krpu kako bi upili višak vlage. Zatim ih stavite u plastičnu vrećicu, ali je nemojte zatvoriti do kraja - mora postojati malo cirkulacije zraka.
Ne držite ih pored voća koje stvara etilen
Jabuke, rajčice, banane i drugo voće oslobađaju etilen, plin koji ubrzava kvarenje krastavaca i čini ih gorkima. Zato svježe krastavce nipošto nemojte držati pored drugog voća.
Ako imate puno domaćih krastavaca, a ne stignete ih sve potrošiti, najbolje je da ih ukiselite. Iako se tradicionalno kiseli sitnija sorta namijenjena upravo tome, ni ovi za salatu nisu loši. Svakako je bolja opcija ukiseliti ih, a ne ostaviti da trunu. Recept i način su isti, jedina je razlika što nećete kiseliti cijele, već ćete ih narezati na ploške ili pak raščetvoriti po dužini. Cijeli recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati