Četiri vrste hrane mogu usporiti mršavljenje, upozorava dijetetičarka
NIJE tajna da hrana koju jedemo igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Uravnotežena prehrana neophodan je temelj za zdrav život jer utječe na svaki aspekt blagostanja. Jedan od važnih faktora koje trebamo uzeti u obzir su razine šećera u krvi.
Redovita konzumacija hrane bogate šećerom može spriječiti postizanje ciljeva gubitka težine, pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije, pa čak i povećati rizik od dijabetesa. Stoga je dijetetičarka Trista Best upozorila na četiri vrste hrane koje bismo trebali ograničiti ako želimo održati vitku liniju.
1. Rafinirane žitarice
Bijeli kruh mnogima je omiljeni izbor, ali nije najbolji za naše tijelo. Namirnice poput bijelog kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od rafiniranih žitarica nalaze se visoko na popisu Triste Best.
"Ove namirnice uzrokuju brzi porast razine šećera u krvi jer im nedostaje vlakana i drugih hranjivih tvari koje usporavaju probavu. To može dovesti do naglih porasta i padova inzulina, što izaziva želju za hranom i prejedanje kasnije tijekom dana", objasnila je za SheFinds.
2. Prerađene grickalice i slatkiši
Slatkim poslasticama i grickalicama teško je odoljeti, ali važno je ograničiti njihov unos ako brinemo o svom zdravlju. Prerađene grickalice, poput čipsa, keksa i bombona, često su bogate rafiniranim šećerom i nezdravim mastima te nude vrlo malo hranjivih tvari.
"Ove grickalice uzrokuju nagli porast razine šećera i inzulina, što potiče nakupljanje masnoće i dobivanje na težini. Visok sadržaj šećera ne utječe samo na razinu šećera u krvi, već i potiče nezdrave prehrambene navike, što s vremenom može dovesti do metaboličkih problema", upozorava Best.
3. Pržena hrana
Duboko pržena hrana poput krumpirića i pohane piletine možda je ukusna, ali prepuna je nezdravih trans masti i kalorija - što je velika prepreka u postizanju ciljeva gubitka težine.
Best ističe: "Te masti pridonose upalama, inzulinskoj rezistenciji i debljanju. Visok udio masti usporava probavu i može uzrokovati nagle poraste inzulina, nakon čega slijedi nagli pad razine šećera u krvi." Kombinacija nezdravih masti i visokokaloričnog sadržaja može značajno narušiti cjelokupno metaboličko zdravlje, posebno kod osoba izloženih riziku od inzulinske rezistencije.
4. Zaslađene žitne pahuljice za doručak
Pahuljice su ukusan i praktičan doručak. Međutim, čak i opcije označene kao "zdrave" mogu sadržavati visoke količine šećera i rafiniranih žitarica, što ih čini lošim izborom za zdravlje.
"Ove namirnice mogu uzrokovati brzi porast razine šećera i inzulina, što dovodi do želje za hranom i prejedanja kasnije tijekom dana. Odabir žitarica od cjelovitih žitarica s dodatnim vlaknima i niskim udjelom šećera može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i pružiti dugotrajniju energiju tijekom dana", zaključila je Best.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati