Namirnice koje bi trebali izbaciti iz svoje prehrane
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
BILO da je riječ o višestruko prerađenim i očvrsnutim biljnim uljima ili prerađenoj hrani čije porijeklo više nitko ne može prepoznati, namirnice s popisa koji slijedi loše utječu na vaše zdravlje, a mogu također negativno utjecati na sportski trening i formu. One vas zasigurno neće ubiti kad ih pojedete, ali njihova konzumacija bi vam mogla stvoriti probleme. Prerađenoj hrani teško se oduprijeti jer su cijene pristupačne, a okusi vrlo primamljivi. Zbog toga mnogi ni ne razmišljaju o tome kakve posljedice takva hrana ima za zdravlje. Teško je eliminirati svu prerađenu hranu iz upotrebe, ali vrijedi pokušati izbaciti poneku namirnicu s ove liste.
Margarin
Za razliku od maslaca, koji se radi od mlijeka, margarin se dobiva iz biljnih ulja. Biljna ulja nisu problem, ali je problem kako ljudi dolaze do margarina. U preradi dolazi do stvaranja transmasnih kiselina koje potiču upalne procese u tijelu, oštećuju stanice i stijenke krvnih žila. Smatra se da ova vrsta očvrsnute biljne masti povećava rizik od cirkulacijskih bolesti, pa čak i od raka. Zasigurno jedna od najgorih namirnica za naše tijelo, zato se i nalazi na samom vrhu ove ljestvice.
Voće i povrće iz konzerve
Najpoznatiji izvor dragocjenog likopena i drugih važnih hranjivih tvari je rajčica. Ali ako je kupujete u konzervi, sve ste pokvarili. Sva konzervirana hrana sadrži štetni sastojak BPA, a najviše ga ima u soku od rajčice jer zbog svoje kiselosti izaziva veće ispuštanje BPA iz stijenke konzervi. Stoga jedite svježe rajčice ili one iz staklene ambalaže. U obzir dolazi i kartonska ambalaža koja ne sadrži BPA. Konzumiranje rajčica ili ostalog voća i povrća iz konzervi vas zasigurno neće ubiti, ali ako su vam cilj sportski rezultati i zdraviji život uvijek bi trebali konzumirati sveže voće i povrće.
Suhomesnati proizvodi
Salame, slanina, hrenovke i drugi suhomesnati proizvodi puni su natrija, a meso koje se koristi za njihovu proizvodnju je već zbog samog načina industrijskog uzgoja puno hormona, antibiotika i nitrata. Osim toga, u procesu prerade u ovakvo meso se još dodaju umjetni okusi, boje, soli i konzervans. Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplinom zbog čega gube nutritivne vrijednosti. Tradicionalne recepture ili domaća proizvodnja su puno bolji izvor, ali ni s njima ne biste trebali pretjerivati. Umjerenost je ključ uspjeha.
Pržene grickalice
Grickalice će vaše napore da smanjite broj kilograma i pravilno se hranite barem poremetiti, ako ne i potpuno srušiti. Jer one sadrže puno soli, kalorija te konzervansa. Siromašne su nutritivnim vrijednostima i vlaknima zbog čega usporavaju probavu. Kokice iz vrećice koje se pripremaju u mikrovalnoj pećnici sadrže spoj PFOA. Kad se vrećica stavi u mikrovalnu PFOA prianja na kokice, a preliminarne studije na ljudima povezale su PFOA s neplodnosti, rakom jetre i testisa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjetna sladila
Ako nešto ne možete pronaći u prirodi, vjerojatno je bolje izbjegavati. Med, stevija, pa čak i običan šećer bolji su zaslađivači od umjetnih. Umjetna sladila su jako slatka (ponekad 200 puta više nego šećer) a mozak se s vremenom navikne i počinje žudjeti za slađom hranom. Aspartam je na posebno lošem glasu, tvrdi se da uzrokuje rak i neurološke probleme, a znanstvenici su potvrdili da dovodi do debljanja i povećava apetit. Već u ranijim člancima smo pisali o štetnosti šećera, ali naglasit ćemo ponovno. Nije problem u konzumaciji šećera i slatkog, problem je kada svoje "kvalitetne" obroke zamjenjujemo slatkim i tako unosimo previše šećera u organizam. Postajemo gotovo ovisni o šećeru.
Gotovi kolači - slastice
Sve ovo stavljeno je u istu grupu jer je njihov učinak na zdravlje sličan. Osim visoke razine soli i šećera, mogu sadržavati i transmasti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti od zdravih masti. Transmasti također produžuju rok trajanja te poboljšavaju njihovu vanjsku teksturu. Mogli bismo nabrojati puno vrsti različitih krafni, fritula i ostalih tijesta u dubokom ulju koja nikako ne bi trebala biti na vašem jelovniku. Većina krafni sadrži 35 - 40 posto hidrogeniziranih masti, što je najgora vrsta masti koju možete unijeti u organizam. Hidrogenizirane masti dovode do oboljenja srca i mozga, a također i do pojave raka. Osim toga, krafne sadrže i šećer, umjetne regulatore za tijesto i aditive. Kombinacija bijelog brašna i nekoliko puta prepečenog ulja nije dobra ni za posebne prigode jer u sebi skriva puno zasićenih masnih kiselina.
Gazirani sokovi
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sadrže ogromne količine šećera i to u tekućem obliku koji je dokazano najgori oblik konzumacije šećera, osim toga sadrže i razne štetne spojeve poput boje i konzervansa. Sama ta spoznaja već je sasvim dovoljna da takve sokove stavimo na naš popis. Isto tako, gazirana pića sadrže kiseline. Potrebno je preko 30 čaša pH-uravnotežene vode da bi se neutralizirala kiselost jedne coca-cole. Ostaci kiselina mogu biti veoma štetni po bubrege, obzirom da ih bubrezi moraju filtrirati. Također, ovo loše utječe i na kosti: alkalni minerali, poput kalcija, prelaze u krv da bi pomogli pri neutraliziranju kiselina, što može dovesti do prijevremenog slabljenja kostiju. Studije su pokazale da se coca-cola dovodi u vezu sa oboljenjima srca, osteoporozom, pretilošću i karijesom. Možda nam za pripremu soka od prirodnog voća treba više vremena i truda, ali moramo biti sigurni da će nam takav napitak višestruko biti od koristi jer sadrži manje šećera i bogatiji je vitaminima.
Alkohol
Iako i sami ponekad "zavirimo u čašicu" vrijedi ponovno naglasiti kako prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića nikako ne ide zajedno sa treniranjem i zdravim načinom života. Slično kao i s ostalim porocima tako bi trebali biti umjereni i s alkoholom koji može izazvati brojne tegobe.
Umaci i dresing za salatu
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razni umaci s kojima svakodnevno "popravljamo" okus svoje hrane često su prepuni masti, šećera, kiselina koje našem organizmu nikako ne mogu koristiti. Ako samo pogledamo sastav i nutritivne vrijednosti nekog umaka koji koristimo sve će nam biti jasno. Puno kalorija, malo hranjivih i zdravih tvari. Definitivno sportaši i umaci nisu najbolji prijatelji.
Zaključak
Omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zapadnjačkoj prehrani iznosi 15:1, a trebalo bi biti 1:1 ili barem 2:1 za omega-6. Visokorafinirana biljna ulja danas se naveliko koriste u pekarskim proizvodima i prženoj hrani. Zbog ove neravnoteže u tijelu dolazi do upalnih procesa. Važno je stoga češće jesti kuhanu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, kokosovo ulje i mljevene sjemenke lana. Na samom kraju ponovit ćemo tezu koju sigurno već i ptice na grani znaju: zdrav život podrazumijeva pravilnu, nutritivno balansiranu prehranu, po mogućnosti iz lokalnog uzgoja.
Izvor: Fitness trener
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati