Drage naše kuharice, danas vam donosimo jako zanimljiv i šareni meni. Na njemu su se našli razni sastojci poput gljiva, poriluka, pancete, banana i pudinga. Za predjelo smo izabrali osvježavajuću hladnu salatu s jogurtom, glavno jelo ove subote je rižoto u crvenom umaku, a za desert imamo jednostavnu tortu koju ne morate peći. Dobar tek!
Salata od gljiva
Potrebno:
500 g šampinjona
150 ml jogurta
1 žlica senfa
1 češanj češnjaka (zgnječiti)
½ mljevenog korijandera
Priprema:
Gljive ispržite na zagrijanom ulju. Dodajte sol, papar i po želji pola žličice mljevenog korijandera. Dok se gljive hlade, napravite preljev od češnjaka, senfa, jogurta i limunovog soka. Začinite o želji i ostavite u hladnjaku preko noći.
Rižoto od pancete i poriluka
Potrebno:
300 g riže
40 g pancete
2 žlice ulja
500 g poriluka
konzerva pelata
peršin
Priprema:
Očistite poriluk i narežite ga na kolutiće. Pancetu također narežite i popecite na ulju te joj dodajte poriluk i zalijte s malo vode. Nastavite miješati i pirjati dok poriluk ne omekša. Dodajte opranu rižu i pelate te podlijte vodom ili juhom tako da riža bude u potpunosti potopljena. Dodajte soli i začina po želji. Kuhajte oko 20 minuta, po uputama za rižu. Kad riža omekša, pospite je peršinom i ostavite par minuta da stoji kako bi se sastojci bolje povezali i zgusnuli.
Torta s bananama i pudingom
Potrebno:
230 g smrvljenog keksa sa maslacem
300 g maslaca
170 g šećera
2 vanilin šećera
puding prah okusa po želji
3 banane
Priprema:
Otopite 150 g maslaca i dodajte mu kekse. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje s cijele unutrašnje strane kako bi se torta lakše formirala. Dno kalupa pokrijte smjesom od keksa. Na vatri otopite ostatak maslaca, dodajte šećer, vanilin šećer i mlijeko te kuhajte na jakoj vatri 5-6 minuta. Maknite posudu s vatre i pažljivo umutite prah za puding. Ovom kremom premažite podlogu od keksa a na vrh dodajte kolutiće banane. Za kraj tortu ukrasite šlagom i čokoladom po želji.