Foto: Shutterstock
JUČER smo objavile jelovnik Indox dijete, a danas ćemo vam predstaviti recepte koji se u njoj nalaze! Jest će ih naša Sonja na putu do vitke linije, a s obzirom na to da su izuzetno ukusni i zdravi, možete ih jesti i vi - sami ili s obitelji! Uživajte!
Piletina (200 g, 2 manja i tanja komada)
Tikvice, zelene (400 g, 2 tikvice, zelene)
Salata:
Rajčica, svježa (150 g, 2 svježe rajčice)
Krastavac, svježi (150 g, 1 krastavac, svježi)
Maslinovo ulje (za salatu) (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat (po želji)
1. Pileća prsa ispeći na naglo na tavi
2. Tikvice oprati, narezati na kockice i pirjati na malo maslinovog ulja i vodi dok ne omekšaju
3. Začiniti po želji
4. Poslužiti uz salatu od rajčice i svježeg krastavca začinjenu maslinovim uljem i octom
PILETINA SA ŠAMPINJONIMA (za 2 osobe)
Piletina (200 g, 2 manja i tanja komada)
Šampinjoni (400 g, 400 g)
Salata:
Zelena salata (100 g, 1 glavica)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat (količina po želji)
1. Pileća prsa ispeći na naglo na tavi
2. Šampinjone, narezati na kockice i pirjati na malo maslinovog ulja i vodi dok ne omekšaju
3. Začiniti po želji
4. Poslužiti uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i octom
Riža (150 g (sirove))
Gljive (400 g)
Luk (80 g, 1 luk)
Češnjak (5.2 g, 2 režnja)
Peršin (po želji)
Salata:
Zelena salata (100 g, 1 glavica)
Rajčica, svježa (150 g, 2 rajčice, svježe)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat (po želji)
1. Gljive kratko popirjati na malo ulja i vode.
2. Pirjati luk i češnjak na ulju dok malo ne omekšaju te dodati rižu i gljive i podlijevati sve dok se riža ne skuha.
3. Pred kraj dodati peršin i/ili ostale začine po želji.
VARIVO OD MAHUNA (za 2 osobe)
Mahune (500 g)
Luk (80 g, 1 luk)
Ulje, maslinovo (15 g, 1 velika jušna žlica)
TELETINA S PATLIDŽANOM (za 2 osobe)
Teletina, nemasna (300 g, 3 komada)
Patlidžani (400 g, 1,5 patlidžana)
Salata:
Kupus, svježi (100 g)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
1. Teletinu ispeći na naglo na tavi.
2. Patlidžane oprati, narezati i pirjati na malo ulja i vodi dok potpuno ne omekšaju.
3. Svježi kupus oprati, narezati za salatu te začiniti maslinovim uljem i octom.
BIJELA RIBA S BLITVOM I KRUMPIROM (za 2 osobe)
Bijela riba (750 g, 6 manjih komada)
Krumpir (300 kg, 3 krumpira)
Blitva/špinat (500 g)
Salata:
Zelena salata (100 g, 1 glavica)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat (po želji)
1. Bijelu ribu očistiti (ako je svježa), začiniti po želji te staviti peći u pećnicu u foliji na 180°C cca. 45 minuta.
2. Krumpir oprati, očistiti i skuhati u vodi.
3. Blitvu/špinat oprati, očistiti te staviti u lonac sa malo maslinovog ulja i kuhati dok ne pusti vodu.
4. Kada je blitva/špinat gotov(a), iscijediti, izvaditi iz lonca te nasjeckati na sitno.
5. Krumpir zgnječiti i dodati mu sitno nasjeckanu blitvu/špinat
6. Pustiti minutu/dvije da vrije.
7. Poslužiti ribu s krumpirom i zelenom salatom začinjenom sa maslinovim uljem i octom.
JUNETINA S KELJOM (za 2 osobe)
Kelj (500 g)
Junetina, nemasna (400 g, 3 komada)
Salata:
Kupus, svježi (100 g)
Maslinovo ulje za salatu (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
KOTLET S POVRĆEM IZ PEĆNICE (za 2 osobe ručak + 2 osobe večeru)
Kotlet, teleći (400 g, 3 kotleta)
Tikvice (150 g, 1 tikvica)
Patlidžani (150 g, 1 patlidžan)
Krumpir (150 g, 2 krumpira)
Rajčica (150 g, 1.5 rajčice)
Luk (60 g, tri četvrtine glavice)
Salata:
Zelena salata (100 g, 1 glavica)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat za salatu (po želji)
1. Kotlete ispeći na grill tavi.
2. Krumpir, tikvice, patlidžane, rajčicu i luk narezati na ploške i posložiti u protvan u pećnicu
3. Pećnicu zagrijati na 180°C.
4. Začiniti povrće po želji te staviti peći u pećnicu dok ne omekša.
5. Poslužiti kotlete s povrćem i začinjenom zelenom salatom.
Jelovnik izradila: Dora Babić, mag. nutr.
Peršin (15 g, 1 velika jušna žlica)
Junetina (150 g, 1 komad normalne veličine)
1. Mahunama odrežite krajeve te ih narežite na komade veličine 3-4 cm.
2. Usitnjeni luk ispržite na ulju, dodajte vodu i pirjajte cca. 5 minuta.
3. Dodajte mahune i pustite da kuha dok sve ne omekša.
5. Začinite peršinom.
6. Poslužite uz 75 g (1/2 komada normalne veličine) po osobi kuhane ili pečene junetine.
PILEĆA PRSA S BROKULOM (za 2 osobe)
Pileća prsa (200 g, 2 komada)
Brokula (400 g, 1 brokula)
Salata:
Rajčica, svježa (200 g, 2 rajčice, svježe)
Krastavac, svježi (200 g, 2 krastavca)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
1. Pileća prsa ispeći na naglo na tavi.
2. Brokulu oprati, narezati na komadiće te blanširati 5-7 minut.
3. Začiniti po želji.
4. Poslužiti sa salatom od svježe rajčice i krastavca začinjenu maslinovim uljem i octom.
VARIVO OD PORILUKA (za 2 osobe)
Poriluk (500 kg)
Mrkva (80 g, 1 veća mrkve)
Sol (5 g, 1 mala čajna žličica)
Ulje, maslinovo (15 g, 1 velika jušna žlica)
Ocat
Meso, crveno (300 g, 2 komada normalne veličine)
1. Poriluk operite i zajedno s mrkvom narežite na kolutiće.
2. Popržite na vrućem ulju, malo posolite i zalijte s kriglom vode.
3. Kuhati dok ne omekša.
4. Poslužite uz 150 g (1 komad normalne veličine) po osobi kuhanog ili pečenog crvenog mesa.
TELETINA S PATLIDŽANOM (za 2 osobe)
Teletina, nemasna (300 g, 3 komada)
Patlidžani (400 g, 1,5 patlidžana)
Salata:
Kupus, svježi (100 g)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
1. Teletinu ispeći na naglo na tavi.
2. Patlidžane oprati, narezati i pirjati na malo ulja i vodi dok potpuno ne omekšaju.
3. Svježi kupus oprati, narezati za salatu te začiniti maslinovim uljem i octom.
BIJELA RIBA S BLITVOM I KRUMPIROM (za 2 osobe)
Bijela riba (750 g, 6 manjih komada)
Krumpir (300 kg, 3 krumpira)
Blitva/špinat (500 g)
Salata:
Zelena salata (100 g, 1 glavica)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat (po želji)
1. Bijelu ribu očistiti (ako je svježa), začiniti po želji te staviti peći u pećnicu u foliji na 180°C cca. 45 minuta.
2. Krumpir oprati, očistiti i skuhati u vodi.
3. Blitvu/špinat oprati, očistiti te staviti u lonac sa malo maslinovog ulja i kuhati dok ne pusti vodu.
4. Kada je blitva/špinat gotov(a), iscijediti, izvaditi iz lonca te nasjeckati na sitno.
5. Krumpir zgnječiti i dodati mu sitno nasjeckanu blitvu/špinat
6. Pustiti minutu/dvije da vrije.
7. Poslužiti ribu s krumpirom i zelenom salatom začinjenom sa maslinovim uljem i octom.
JUNETINA S KELJOM (za 2 osobe)
Kelj (500 g)
Junetina, nemasna (400 g, 3 komada)
Salata:
Kupus, svježi (100 g)
Maslinovo ulje za salatu (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
KOTLET S POVRĆEM IZ PEĆNICE (za 2 osobe ručak + 2 osobe večeru)
Kotlet, teleći (400 g, 3 kotleta)
Tikvice (150 g, 1 tikvica)
Patlidžani (150 g, 1 patlidžan)
Krumpir (150 g, 2 krumpira)
Rajčica (150 g, 1.5 rajčice)
Luk (60 g, tri četvrtine glavice)
Salata:
Zelena salata (100 g, 1 glavica)
Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)
Ocat za salatu (po želji)
1. Kotlete ispeći na grill tavi.
2. Krumpir, tikvice, patlidžane, rajčicu i luk narezati na ploške i posložiti u protvan u pećnicu
3. Pećnicu zagrijati na 180°C.
4. Začiniti povrće po želji te staviti peći u pećnicu dok ne omekša.
5. Poslužiti kotlete s povrćem i začinjenom zelenom salatom.
Jelovnik izradila: Dora Babić, mag. nutr.