Najsočniji čokoladni kolač koji ćete ikada probati - i to bez brašna

Foto: Index Recepti

Ovaj dekadentni čokoladni kolač bez brašna prava je poslastica za sve istinske ljubitelje čokolade. Možemo ga opisati kao brownie prerušen u tortu - sočan, bogatog okusa i neodoljivo primamljiv, zasigurno bi se trebao naći na popisu svakog čokoljupca. Recept je jednostavan, a rezultat je desert koji će oduševiti sve.

Sastojci

  • maslac
  • čokolada za kuhanje
  • jaja
  • ekstrakt vanilije
  • kakao
  • sol
  • šećer

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 23 cm namastite i lagano pobrašnite. U manjoj posudi na slabijoj vatri otopite maslac i čokoladu. Neprestano miješajte dok se sastojci ne otope i ne sjedine u glatku smjesu, a zatim sklonite s vatre.

Od šest jaja, odvojite žumanjke i bjelanjke od četiri jajeta. U veću posudu stavite četiri žumanjka, preostala dva cijela jaja, ekstrakt vanilije, kakao, sol i polovicu šećera. Sastojke dobro izmiješajte, a zatim dodajte otopljenu smjesu čokolade i maslaca. Ponovno sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.

U drugoj posudi mikserom istucite četiri bjelanjka u čvrsti snijeg, postepeno dodajući preostali šećer. Snijeg od bjelanjaka pažljivo i lagano umiješajte u smjesu s čokoladom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte površinu špatulom.

Pecite u zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta. Torta je gotova kada površina u sredini lagano popuca, a čačkalica zabodena u sredinu izađe čista i suha. Prije posluživanja, ostavite tortu da se u potpunosti ohladi. Po želji je pospite kakaom ili šećerom u prahu, a odlično se slaže i s tučenim vrhnjem i svježim bobičastim voćem.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.