Gratinirani krumpir jedno je od onih jela koja unose toplinu u dom već samim mirisom iz pećnice. Ovaj kremasti klasik francuskog podrijetla savršeno spaja tanke ploške krumpira s bogatim vrhnjem, mlijekom i sirom, stvarajući neodoljivu zlatno-smeđu koricu. Bilo da ga poslužite kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo uz salatu, uvijek će biti pun pogodak.
Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške, debljine oko 2-3 mm. Što su ploške tanje, jelo će biti kremastije i brže će se ispeći. Posudu za pečenje premažite maslacem, a dno lagano protrljajte prerezanim češnjakom radi arome. Na dno posložite sloj krumpira, posolite, popaprite i po želji dodajte malo muškatnog oraščića. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sav krumpir.
U lončiću lagano zagrijte mlijeko i vrhnje te dodajte zgnječeni češnjak. Nije potrebno kuhati smjesu, već je samo zagrijati da se arome prožmu. Pripremljenom mješavinom prelijte krumpir. Pospite naribanim sirom i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C.
Pokrijte posudu aluminijskom folijom i pecite prvih 35-40 minuta. Na taj će se način krumpir skuhati u pari i vrhnju bez isušivanja. Nakon toga maknite foliju i pecite još 20-30 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, ostavite jelo da odstoji 5 do 10 minuta prije posluživanja kako bi se okusi najbolje sjedinili.