Jambalaya je živopisno i aromatično jelo koje dolazi iz srca Louisiane, a savršeno je za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima. Ovo jelo u jednom loncu, koje se često opisuje kao mlađa sestra španjolske paelle, spaja piletinu i pikantne kobasice s bogatstvom okusa cajun začina, slatke paprike i sočnih rajčica.
Jednostavna priprema i raskošan rezultat glavni su razlozi zašto biste je trebali isprobati već danas.
Jambalaya je klasik kreolske i cajun kuhinje, a njezini korijeni sežu duboko u povijest New Orleansa. Nastala je kao pokušaj španjolskih doseljenika da naprave svoju voljenu paellu s lokalno dostupnim namirnicama, a s vremenom je obogaćena francuskim i afričkim utjecajima, stvarajući jedinstveno jelo koje je danas simbol gostoljubivosti i bogate kulinarske tradicije američkog Juga.
Priprema ovog jela traje oko 10 minuta, a vrijeme kuhanja je 45 minuta. Ukupno će vam trebati manje od sat vremena da na stol donesete ovaj specijalitet. Recept je dovoljan za 4 porcije.
U velikoj i dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje te popržite komade piletine. Pecite ih 5 do 10 minuta, povremeno miješajući, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju sa svih strana. Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte sjeckani luk i pirjajte ga 3 do 4 minute, dok ne omekša i postane staklast.
Dodajte tanko narezanu crvenu papriku, protisnuti češnjak, narezanu kobasicu i cajun začine. Kuhajte sve zajedno još 5 minuta uz miješanje. Vratite piletinu u tavu, a zatim dodajte rižu, pelate iz konzerve i pileći temeljac. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri 20 do 25 minuta, dok riža ne omekša i ne upije svu tekućinu.