Nekoć su ga Španjolci radili na američkom jugu - danas je idealno obiteljsko jelo

Foto: Shutterstock

Jambalaya je živopisno i aromatično jelo koje dolazi iz srca Louisiane, a savršeno je za obiteljski ručak ili večeru s prijateljima. Ovo jelo u jednom loncu, koje se često opisuje kao mlađa sestra španjolske paelle, spaja piletinu i pikantne kobasice s bogatstvom okusa cajun začina, slatke paprike i sočnih rajčica.

Jednostavna priprema i raskošan rezultat glavni su razlozi zašto biste je trebali isprobati već danas.

Jambalaya je klasik kreolske i cajun kuhinje, a njezini korijeni sežu duboko u povijest New Orleansa. Nastala je kao pokušaj španjolskih doseljenika da naprave svoju voljenu paellu s lokalno dostupnim namirnicama, a s vremenom je obogaćena francuskim i afričkim utjecajima, stvarajući jedinstveno jelo koje je danas simbol gostoljubivosti i bogate kulinarske tradicije američkog Juga.

Priprema ovog jela traje oko 10 minuta, a vrijeme kuhanja je 45 minuta. Ukupno će vam trebati manje od sat vremena da na stol donesete ovaj specijalitet. Recept je dovoljan za 4 porcije.

Sastojci

  • maslinovo ulje
  • pileća prsa, narezana na kockice
  • luk, nasjeckan
  • crvena paprika, tanko narezana
  • češnjak, protisnuti
  • kobasice po izboru, narezane na kolutiće
  • cajun mješavina začina
  • riža dugog zrna
  • konzerva pelata
  • pileći temeljac

Priprema

U velikoj i dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje te popržite komade piletine. Pecite ih 5 do 10 minuta, povremeno miješajući, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju sa svih strana. Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa strane. U istu tavu dodajte sjeckani luk i pirjajte ga 3 do 4 minute, dok ne omekša i postane staklast.

Dodajte tanko narezanu crvenu papriku, protisnuti češnjak, narezanu kobasicu i cajun začine. Kuhajte sve zajedno još 5 minuta uz miješanje. Vratite piletinu u tavu, a zatim dodajte rižu, pelate iz konzerve i pileći temeljac. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se kuha na laganoj vatri 20 do 25 minuta, dok riža ne omekša i ne upije svu tekućinu.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.