Hrvatski chefovi nominirani za prestižne međunarodne nagrade. Evo koji su

Foto: JRE-Jeunes Restaurateurs/FB

Međunarodno udruženje JRE - Jeunes Restaurateurs d’Europe službeno je objavilo nominacije za svoje međunarodne nagrade, koje se dodjeljuju svake dvije godine kako bi se prepoznala inovacija, kreativnost i autentičnost u restoranskom poslu. Dobitnici će biti proglašeni u travnju 2026. godine na Kongresu JRE u Kölnu, uz prisustvo oko 400 chefova i gastronomskih stručnjaka iz cijelog svijeta. 

6 kategorija, raznovrsni kandidati

Nagrade će biti dodijeljene u šest kategorija: Chef godine, Sommelier godine, Gostoljubivost restoranskog tima, Origins (afirmacija tradicije i izvora sastojaka), Održivi rad restorana i Inovativnost. Kult Plave Kamenice

Među nominiranima nalaze se i nekoliko hrvatskih imena:

  • U kategoriji Chef godine nominiran je Marko Gajski (LD Restaurant, Hrvatska)
  • Za Sommeliera godine nominuje se Branimir Vukšić (restoran Pelegrini, Hrvatska)
  • U kategoriji Gostoljubivost nominiran je hrvatski predstavnik Ivan Badurina (restoran Badi, Hrvatska)
  • Za nagradu za Održivi rad restorana nominiran je Bernard Korak (restoran Korak, Hrvatska)
  • U kategoriji Inovativnost nalazi se hrvatski chef Teo Fernetich (San Rocco, Hrvatska)
  • Za kategoriju Origins među nominiranima je Stiven Vunić (Konoba Zijavica, Hrvatska)

Zašto je ovo važno za Hrvatsku gastronomiju

Prisutnost hrvatskih kandidata u ovako prestižnom izboru potvrđuje da domaća scena - od chefova i sommeliera do timova i restorana - može konkurirati na međunarodnoj razini. To nije samo priznanje za pojedince, već i signal da hrvatska gastronomija dobiva na vidljivosti i vjerodostojnosti u globalnom kontekstu.

Što dalje?

Dobitnici će biti objavljeni na međunarodnom kongresu JRE u Kölnu, a za nominirane ovo je već značajan poticaj za daljnji razvoj. Pratimo kako će se hrvatski kandidati pozicionirati u travnju 2026. - i hoće li neki od njih odnijeti nagradu kući.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.