JESEN je stigla, a namirnica koja je u posebnom fokusu kada su u pitanju deserti je kesten. Torte i kolači s kesten-pireom kao stvoreni su za hladne dane, a slastice s kestenima vratile su se i u vitrine brojnih zagrebačkih slastičarnica.
Među njima je i slastičarnica Orijent, u kojoj ljubitelji kolača mogu kušati sedam različitih poslastica s kestenom, a s nama su podijelili recept za dva kolača - Crnu kraljicu i Marone. U Crnoj kraljici uživat će ljubitelji kestena i lješnjaka, dok su Maroni savršen spoj kestena i čokolade, a u nastavku donosimo i recepte.
Crna kraljica
Crna kraljica torta je koja kombinira biskvit od kakaa, mousse od čokolade s lješnjacima, kesten-pire, slani karamel i čokoladnu glazuru, a ako volite kombinaciju čokolade, lješnjaka i kestena, sigurno će vam se svidjeti. Za ovu će vam tortu trebati:
- jaja
- šećer
- glatko brašno
- kakao
- vrhnje za šlag
- čokolada za kuhanje
- lješnjaci
- pasta od lješnjaka
- kesten-pire
- maslac
- tamna čokolada.
Prvo napravite biskvit - pjenasto umutite jaja sa šećerom, a zatim lagano špatulom umiješajte brašno i kakao. Smjesu izlijte u kalup za torte i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, napravite mousse i slani karamel. Za mousse prvo napravite čokoladni ganache od vrhnja za šlag i čokolade, a zatim u njega umiješajte tučeno vrhnje za šlag te lješnjake i pastu od lješnjaka.
Kako biste napravili slani karamel, šećer otopite na vatri, dodajte mu maslac i prstohvat soli i promiješajte, a kada se biskvit ohladi, odrežite mu vrh i stavite ga u kalup te na njega nanesite kesten-pire, dobro ga utisnite i zagladite. Preko kesten-pirea premažite slani karamel, a na njega stavite mousse od čokolade. Tortu ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
Maroni
Maroni iz slastičarnice Orijent zapravo su kolači od kesten-pirea koji izgledom podsjećaju na kestene - kesten-pire se oblikuje u kesten, a zatim se umoči u glazuru od čokolade. Za pripremu ovih kolača trebat će vam:
- kesten-pire
- šećer u prahu
- rum po želji
- malo vode
- čokolada za kuhanje
- ulje.
Kesten-pire zamijesite sa šećerom i po želji dodajte malo ruma. Vodu je potrebno dodati kako bi se smjesa mogla oblikovati a da ne puca. Pire podijelite u kuglice i formirajte marone. Čokoladu za kuhanje otopite na pari te u nju dodajte ulje i pustite da se ohladi. Oblikovane marone umočite u otopljenu čokoladu, a deblji kraj nemojte umočiti do kraja - ostavite da se vidi malo kesten-pirea kako bi se stvorio efekt marona.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.