U HLADNIJIM mjesecima cimet postaje obavezan u kulinarstvu, a volimo ga dodati u razne deserte - od prhke pite od jabuka do nezaobilaznih cimet-rolica. Ovaj popularni začin sigurno i vi imate negdje kod kuće, no znate li uopće odakle potječe i kako se dobiva? U nastavku donosimo sve što trebate znati o cimetu.
Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina, a potječe s istoka. Najveći dobavljač cimeta danas je Indonezija, a prva zabilješka o njemu dolazi iz stare Kine. Zanimljivo je i da se spominje već 2800 godina prije Krista u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu.
Ako ste se pitali kako nastaju štapići cimeta (ili cimet u obliku praha), odgovor je - iz drveta. Dobiva se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru, i to tako da se vanjska kora drveta oguli i baca, a unutrašnja kora drveta je cimet. Ona se guli i uvija u štapiće promjera oko 2.5 cm, a od nje se može napraviti i mljeveni cimet.
@chinaframer Cinnamon harvest from tree #cinnamon #tree #harvest #asmr ♬ original sound - Farmer China
Vrsta cimeta postoji mnogo, čak do 250, no dvije najpoznatije su cejlonski cimet i kasija. Kasija se najčešće nalazi na policama naših trgovina, oštrijeg je okusa i lagano pecka jezik, a najčešće dolazi u mljevenom obliku (grublje usitnjena) i niže je cijene od cejlonskog cimeta.
No, smatra se da je pravi cimet upravo onaj cejlonski. On je nešto svjetlije boje, slatkast i tople, ugodne arome, karakterističnog mirisa i finije je usitnjen od kasije, ali je i skuplji. Podrijetlom je sa Šri Lanke, no danas se uzgaja u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva, ponajviše na području Cejlona, Indonezije i Indije.
@cinnamonchinese Organic Cinnamon Factory Process #spices #cinnamonwhole #cinnamon #cinnamonroll ♬ 现在就出发 - 彭钧
Cejlonski cimet se najčešće prodaje u obliku štapića ima nježniju i pikantniju aromu, a koristi se u pripremi aromatiziranih napitaka i kompota. S druge strane, mljeveni cimet daje izvrsnu aromu voću i kolačima, a koristi se i kao prirodni konzervans.
Iako se cimet može koristiti i u nekim umacima i konkretnijim jelima, kod nas se ipak najviše koristi za pripremu deserata, a u nastavku pronađite nekoliko prijedloga za najfinije slastice kojima cimet daje poseban jesenski okus.
Donosimo recept od kojeg će vam cijela kuća mirisati na cimet, ovdje je. Toplo tijesto, nadjev od cimeta i preljev od krem-sira dobitna su kombinacija za nadolazeće hladne dane.
Pripremite domaće monkey bread muffine s cimetom i glazurom od vanilije kao ukusnu poslasticu za doručak koja je savršena u bilo koje doba godine. Svaki muffin je napravljen od 6 mini loptica tijesta koje se nakon pečenja lako razdvajaju, a recept je ovdje.
Ove pahuljaste palačinke s cimetom prelivene preljevom od krem-sira odlična su ideja za doručak ili večeru, a okusom podsjećaju na cimet-rolice (no, jednostavnije su za pripremu). Recept pronađite ovdje.
Torta od ribanih jabuka, cimeta i mrvičastog crumble tijesta slična je piti od jabuka - jednako je ukusna, no malo je drugačijeg oblika. Cijeli recept pronađite ovdje.
Kanelbullar su najpopularnija švedska peciva sačinjena od mekog tijesta i cimeta. To su, zapravo, cimet-rolice, no u Švedskoj su malo drugačijeg oblika - ali jednako ukusne. Recept pronađite ovdje.