"Budite pametni i kupujte cijelo pile", kaže chef Antonio. Ovako ga rastrančirajte

Foto: Shutterstock/Facebook

CIJENE svih namirnica u posljednje su vrijeme itekako porasle, a to se posebno odražava na piletinu - samo pileći file u nekim mesnicama košta gotovo 10 eura po kilogramu (nerijetko i više), pa je puno isplativije kupovati cijelo pile, čije se cijene kreću već od 4 eura.

I dok pileći file možete pripremiti bez previše filozofiranja i eventualno ga trebate narezati na kockice ili komade, ovisno o tome kakvo jelo radite, kod cijelog pileta priča je nešto drugačija - treba vam oštar nož i potrebno ga je otkoštiti, odnosno rastrančirati.

Iako na prvu zvuči komplicirano, jednom kada naučite to raditi trebat će vam svega nekoliko minuta da rastrančirate pile, a domaći chef Antonio Brajković na svom je TikTok profilu pokazao kako to napraviti na najjednostavniji mogući način, kao i koliko mesa možete dobiti od jednog cijelog pileta.

Kako rastrančirati pile?

Chef Antonio kupio je pile od 1,6 kilograma na akciji pred istekom roka trajanja za samo 3 eura, a zatim je u videu, koji je prikupio gotovo milijun pregleda, pokazao kako ga rasjeći.

@antonio.brajkovi Kako rasjeći pile🐓 - najisplativije vam je kupiti cijelo i uložiti malo vremena i naučit ovaj postupak odmah poslije 1. Puta će vam biti lakše - prosječno ovakvo pile kad nije na akciji košta 5 € a da kupujete sve zasebno cijena se kreće oko 10 € za istu količinu mesa. - ne morate se bojat zamrzavanja, najbolje vam je kada odmrzavate staviti preko noći u frižider. - realno možete napraviti i puno više obroka s manjim udio mesa malo više ugljikohidrata što je i uredu svako jede kako mu paše ne treba se prežderavat ja sam malo gledao po sebi jbg😂 - ako vas je strah kupovati meso pred istekom roka jer ima situacija da je znalo smrdjet, pa ću vam ja reći sto je meni rekla jedna teta “ja kad kupujem meso pred istekom roka ja malo probušim foliju pa ako ne smrdi kupujem”🤷🏼‍♂️ I sad da gledamo da jedete svaki dan doma 1 kg pilećeg mesa i kupujete cijelo pile uštedjeli biste na 1 mjesec 150 € = 30 🐓 1 godina 1800 € = 365 🐓🐓 10 godina 18000 € = 3650 🐓🐓🐓 50 godina 90 000 € = 18250🐓🐓🐓🐓🐓🐓 #letscook #letscooktogether #letscookantniobrajkovic #Chef #domace #pile ♬ original sound - Antonio Brajković

Prvo krenite od krilca - ispružite ih i palcem osjetite gdje je zglob. On je unutra, malo ispod prsa, pa pile možete okrenuti sa strane i zarezati. Krilca odrežite, kao i njihov vrh, koji možete ostaviti sa strane za juhu.

Zatim rastegnite nogu, zarežite kožicu i samo pratite gdje se širi. Kada dođete do kosti, samo je lagano izvucite van i nastavite rezati. Isto ponovite i na drugoj strani. Sada odvojite batak od zabatka - morate osjetiti gdje je zglob i onda samo prerežete, objašnjava Antonio.

Donji dio leđa zarežite i lagano slomite i to će vam ostati za juhu, kao i vrhovi pilećih krilca, a onda na red dolaze pileća prsa koja se nalaze na kosti. Kost razrežite po sredini, a zatim lagano nožem odvajajte prsa od kosti. Dobit ćete dva komada pilećih prsa s kožicom, a kosti ostavite za juhu.

Koliko ćete mesa dobiti od jednog cijelog pileta

Na kraju ćete imati dva komada pilećih prsa, dva batka, dva zabatka, dva krilca te kosti, leđa i vrhove krilca za juhu.

"Kupite ovakva dva-tri pileta kad su na akciji, kada uhvatite priliku ili kada je neka dobra cijena, oslobodite mjesto u škrinji, piletinu stavite u vrećice i zaledite je. Piletinu možete i narezati na kockice i samo odmrzavate i kuhate kako vam treba. Uštedjet ćete si puno vremena i novaca", zaključuje Antonio.

"Budite pametni i kupujte cijelo pile", kaže na kraju videa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.