Bili smo u novoj kranjskoj pizzeriji, cijene idu do 19 eura

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Kranj.

TRADICIONALNI odlazak na ljubljanski Advent uvijek iskoristimo i za obilazak neke obližnje turističke destinacije. Prošle smo godine posjetili Bohinj i Bohinjsko jezero, pretprošle Bled, a ove smo se godine zaputili u Kranjsku Goru. Ako vas put odvede u ovo poznato slovensko skijalište, obavezno prošećite uz prekrasno jezero Jasna okruženo velebnim planinama.

Netko je za ovo jezero napisao da zbog svoje ljepote izgleda pomalo nestvarno, kao da se nalazi na razglednici. Budući da se oko jezera nalaze kilometri lijepo uređenih staza za šetnju, iskoristili smo to ne bismo li unaprijed potrošili dovoljno kalorija, ublažili osjećaj grižnje savjesti i opravdali odlazak na ručak u novootvorenu kranjsku pizzeriju 400 Gradi.

U biti, za ovu smo pizzeriju saznali tako što smo dobili preporuku od poznatog slovenskog instruktora i iskusnog pizza majstora Jerneja Berlota, kojeg sam upoznao na APN-ovim natjecanjima, a nešto smo se intenzivnije družili na svjetskom prvenstvu pizza majstora u Napulju.

U centru Kranja

400 Gradi nalazi se u samom centru Kranja na početku Prešernove ulice. Iako je prostor uistinu velik, a pizzeria se prostire na dvije površinom velike i prostrane etaže, morali smo desetak minuta čekati na slobodan stol. Naime, zaboravili smo unaprijed rezervirati stol, a nismo baš ni očekivali takvu gužvu u vrijeme u koje smo došli na dosta kasniji ručak.

Dobili smo mjesta na visokim stolicama za stolom koji se nalazio u prostoriji s velikom i impozantnom krušnom peći. Cijeli je prostor uređen skladno i pomalo minimalistički, bez previše detalja i zidova pretrpanih suvenirima, slikama i drugim uobičajenim detaljima vezanim uz Italiju i Napulj.

14 pizza u ponudi

Nisam se raspitivao, ali sam uvjeren kako je uređenje prostora prepušteno nekom tko se u to itekako dobro razumije. Sve je baš onako kako treba biti. Prostrano, prozračno, skladno i elegantno. 400 Gradi ima u svojoj ponudi 14 pizza od kojih su tri izdvojene i istaknute kao bijele pizze.

Jedna od te tri je i moja omiljena Mortazza, pizza s mortadelom i pistacijom. Druge dvije su 400 Gradi, pizza kuće i Bufala Nera. Obje su ove pizze s carpacciom od tartufa kao glavnim sastojkom u nadjevima. Uz obaveznu Mortazzu naručili smo i San Daniele, pizzu sa sušenim rajčicama, burratom i San Daniele pršutom.

Pizze su moderne napolitane uzdignutih i debljih rubova s karakterističnim crnim mrljama. Sredina je tanka, mekana i sočna, ali nije premekana i natopljena sokom nadjeva pa se presavijena kriška ne mora pridržavati drugom rukom. Tijesto je skoro pa savršene teksture i definitivno je prošlo dosta dug i složen proces predfermentacije i fermentacije.

Takvo tijesto u kombinaciji s kvalitetnom krušnom peći jednostavno mora biti dobro, ukusno i fino, lagano i bez naknadnog osjećaja natrpanosti i težine u želucu. Sastojci u nadjevima su pažljivo birani i kvalitetni. Burrata je vrhunska, adekvatne temperature i kremaste konzistencije.

Cijene od 9 do 19 eura

Cijene se kreću u rasponu od 8.90 eura do 18.90 eura. Najjeftinija je Marinara, najskuplja je Bufala Nera s carpacciom od tartufa, dok je Margherita 9.90 eura. Iako je pizzeria bila dupkom puna i nije bilo slobodnih mjesta, pizze su nam na stol stigle iznenađujuće brzo, samo desetak minuta nakon narudžbe.

Meni se dodatno svidjelo to što 400 Gradi poput mnogih napuljskih pizzerija koje smo posjetili ima vlastite tanjure karakterističnih boja s originalnim logom. Osim pizza u ponudi se nalaze i jela od tjestenine i salate. A kompletna je ponuda istaknuta na dobro uređenoj i profesionalno vođenoj stranici.

Čitajući spomenutu stranicu, saznali smo i malu anegdotu vezanu uz naziv ove pizzerije. Iskusni je pizza majstor Armando Nevicato u razgovoru sa svojom mamom rekao da razmišlja o nazivu pizzerije koju planira otvoriti. Ona ga je pitala na koliko stupnjeva peče svoje pizze i nakon njegovog odgovora kako ih peče na 380 do 400 stupnjeva rodilo se ime pizzerije.

400 Gradi zadovoljava sve kriterije vrhunske pizzerije koja pravi jako dobre napoletanske pizze. Siguran sam da ćemo sve ovo ponoviti, ali obrnutim redoslijedom. Prvo pizza u 400 Gradi, a tek onda odlazak u Kranjsku Goru na nešto dužu šetnju uz prekrasno jezero Jasna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.