AKO VOLITE blitvu, sigurno ćete biti sretni kad čujete kako jedna šalica (175 grama) kuhane blitve sadrži tek 35 kalorija. Naravno, rijetko ćete je jesti samu, ali kao prilog uz neki protein definitivno zaslužuje pažnju. Na istu količinu sadrži 3.3 grama proteina, 7 grama ugljikohidrata te 3.7 grama vlakana.
Zašto je blitva zdrava?
Blitva je tamnozeleno lisnato povrće koje je bogato brojnim hranjivim tvarima, a može se pronaći po tržnicama i supermarketima u svako doba godine. Posebno je zanimljiva ako pazite na unos kalorija jer je vrlo niskokalorična, ali i bogata vitaminima i mineralima kao što su vitamini K, A, C, E i B6, folna kiselina, željezo, magnezij i kalij. Ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, očiju, imunološkog sustava i kardiovaskularnog zdravlja. Blitva je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su važna za probavu.
Pripremili smo vam još nekoliko recepata ako vam se sama kuhana blitva ne doima previše privlačnom, no svejedno biste ovo zdravo lisnato povrće rado uvrstili u prehranu.