Pet razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti ovo bobičasto voće

Foto: Pixabay

Zahvaljujući svom uravnoteženom slatko-kiselkastom okusu i gotovo neprimjetnim sjemenkama, borovnice su mnogima omiljeno voće. Osim što su ukusne, borovnice imaju i brojne zdravstvene prednosti.

Jesu li smrznute borovnice jednako zdrave kao svježe?

Smrzavanje svježe ubranih borovnica može očuvati hranjive tvari koje svježe borovnice s vremenom gube. Međutim, smrznute borovnice sadrže manje vitamina C.

Zdravstvene prednosti borovnica

Borovnice sadrže vitamine, minerale i antioksidanse koji pružaju značajne zdravstvene koristi. Na primjer, bogate su vitaminom K, koji je važan za zdravlje srca, kostiju i zgrušavanje krvi, piše WebMD.

Ostale prednosti borovnica uključuju:

  • Visoku razina antioksidansa: Borovnice su među najboljim izvorima antioksidansa, koji štite tijelo od slobodnih radikala i oštećenja stanica.
  • Sposobnost snižavanja kolesterola: Antioksidansi u borovnicama sprječavaju oksidaciju kolesterola, smanjujući rizik od nakupljanja naslaga u arterijama.
  • Sposobnost snižavanja krvnog tlaka: Antocijanini, spojevi u borovnicama, mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka.
  • Sposobnost kontrole šećera u krvi: Redovito konzumiranje borovnica poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže u kontroli šećera kod osoba s dijabetesom tipa 2.
  • Bolju probavu: Zahvaljujući vlaknima, borovnice omogućuju zdravu probavu.

Borovnice su savršene kao dodatak kolačima i drugim slasticama. Također, možete ih dodati u palačinke, pitu, smoothie ili napraviti sok od borovnica. Dulje traju ako se čuvaju u hladnjaku ili zamrzivaču. Borovnice isperite vodom isključivo prije jela, a ne odmah nakon kupnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.