Nutricionistica otkriva nakon kojeg perioda keto dijeta postaje štetna

Foto: Pexels

Keto dijeta je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti koja potiče tijelo da uđe u stanje ketoze. Uključuje namirnice poput mesa, ribe, jaja, orašastih plodova, sjemenki i povrća bez škroba, dok izbjegava hranu s visokim udjelom ugljikohidrata poput žitarica, šećera, voća i određenog korjenastog povrća.

Drastičnim smanjenjem unosa ugljikohidrata i povećanjem potrošnje masti, tijelo je prisiljeno koristiti mast kao glavni izvor energije umjesto ugljikohidrata. To može dovesti do gubitka težine, povećanja razine energije i poboljšanja mentalnog fokusa. Međutim, dugoročne nuspojave keto dijete uključuju rizik od srčanih bolesti i nedostatak hranjivih tvari.

Trajanje keto dijete može varirati ovisno o individualnim ciljevima i zdravstvenom stanju. Stoga je nutricionistica Kejal Shah otkrila koliko dugo trebamo slijediti keto dijetu prije nego što postane štetna.

"Ne preporučujem keto dijetu duže od šest mjeseci zaredom. Iako pomaže pri mršavljenju, proučavani su samo kratkoročni rezultati koji su mješoviti", rekla je Shah za HealthShots.

Važno je posavjetovati se sa zdravstvenim djelatnikom prije prakticiranja dijete

Ne postoji dovoljno istraživanja o dugoročnim nuspojavama keto dijete, stoga se savjetuje konzultacija sa zdravstvenim djelatnikom za personalizirane upute.

"Ova dijeta može postati nezdrava ako se ne prakticira na pravi način. Također, može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili drugih zdravstvenih problema. Važno je dati prioritet uravnoteženom unosu esencijalnih hranjivih tvari i slušati signale svog tijela za bilo kakve znakove nelagode ili štetnih učinaka", savjetuje Shah.

Osim toga, može dovesti do probavnih smetnji, zatvora i opasno niskog šećera u krvi.

Tekst je gramatički ispravan i ne treba ispravke.

1. Dajte prednost hrani bogatoj hranjivim tvarima

Važno je konzumirati cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima, a ne oslanjati se na prerađenu hranu s visokim udjelom masti. U dijetu trebamo uključiti raznovrsno povrće bez škroba kako bismo osigurali odgovarajući unos vlakana, vitamina i minerala.

2. Ostanite hidrirani

Osim što trebamo piti dovoljno vode, važno je pobrinuti se i za odgovarajući unos elektrolita jer smanjenje ugljikohidrata može utjecati na ravnotežu tekućine i elektrolita.

3. Redovito pratite razine lipida

Vrlo je važno redovito pratiti razinu lipida u krvi i posavjetovati se s zdravstvenim djelatnikom.

4. Slijedite odgovarajući tempo

Ključno je da slušamo svoje tijelo i prilagodimo prehranu u skladu s tim, jer individualne potrebe mogu varirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.