Najpopularnije dijete: Mayo Clinic dijeta

Foto: 123rf
 
KAO ŠTO naziv sugerira Klinika Mayo stvorila je Mayo Clinic dijetu čija knjiga se nalazi u prodaji. Nažalost, nema veze s majonezom :/. 
 
Ova dijeta počinje periodom od dva tjedna, gdje se petnaest posebice loših navika zamijenjuje s petnaest dobrih navika. Prema autorima to bi trebalo rezultirati gubitkom 3 do 5 kila u periodu od ta dva tjedna. Ostatak programa temelji se velikim dijelom na kombinaciji kontroliranja porcija i vježbanja/aktivnosti. Ovaj dio programa je osmišljen kako bi se omogućio sigurni gubitak pola kg do jedne kile tjedno. To znači da postoji potencijalni gubitak od 20 do 45 kila tijekom godine.
 
Program koristi prehrambenu piramidu koja ima povrće i voće kao svoju bazu. Progresivno smanjuje dozvoljenu količinu ugljikohidrata, mesa, mliječnih masti i slatkiša u sve više ograničeni dnevnica. Dijeta naglašava postavljanje realnih ciljeva, zamjenjujući loše zdravstvene i prehrambene navike u one dobre, i svjesne porcije jela.
 
Dio 1 ove dijete fokusira se na 15 ključnih navika - one koje trebamo dodati, i one kojih se moramo riješiti! Vi ne morate brojati kalorije, a možetegrickati sve što želite od voća i povrća. Nakon dva tjedna, krećete na drugi dio gdje učite koliko kalorija treba jesti kako bismo izgubili ili održali težinu. Bez hrane skupina je potpuno izvan granica - ti si u razvoju obrazac zdravom prehranom ćete slijediti za život. Proširite ovaj odjeljak za više detalja o svakoj fazi.
 
U prvom dijelu uči se što je zdrav doručak, puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti i najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno. Isključit ćete iz svog života ove loše navike: jedenje dok gledate TV, konzumacija šećera (osim onog koji se  nalazi u voću), grickalice (osim voća i povrća), konzumiranje previše mesa i punomasnih mliječnih proizvoda, i jedenje van kuće (osim ako ta hrana slijedi pravila ). Ako ste stvarno motivirani, također ćete usvojiti bonus navike, kao što su čuvanje hrane, kako voditi dnevnik aktivnosti i ciljeva; vježbanje 60 ili više minuta dnevno; i kako jesti prirodnu ili minimalno obrađuju "pravu hranu".
 
U drugom dijelu koristit ćete ono što ste naučili u prvoj fazi, ali tu je dopušteno povremeno kršenje pravila. Također ćete izračunati broj kalorija možete jesti dok ćete još uvijek gubiti na kilaži. No, umjesto brojanja kalorija u svakom zrnu (smeđe riže :)) koje jedete, vi ćete se usredotočiti na porcije.
 
Koliko to košta?
 
Vjerujemo da potrebne informacije možete pronaći na internetu, te kako nije potrebno kupovati knjigu. Voće, povrće i žitarice su općenito skuplji od slatkih, nezdravih žitarice, bijelog kruha i smrznute pizze. Ali, nema članarine, a prehrana je individualizirana  i sami je kreirate. 
 
Hoću li izgubiti na težini?
 
Vjerojatno, pod uvjetom da slijedite pravila.
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.