Kumin: Začin koji pomaže pri mršavljenju

Foto: Shutterstock

VRIJEME je da dodaš još jedan začin na policu: kumin! Nedavna istraživanja su pokazala kako ovaj ukusni začin pomaže pri gubitku viška kilograma.
 
U tom istraživanju, jedna skupina žena je jela tri grama kumina u jogurtu tijekom ručka i večere, dok je druga skupina jela samo jogurt. Uz to, svih 88 žena držalo se dijete s manjim unosom kalorija. 
 
Dok su obje skupine žene smršavile, u prosjeku je skupina koja je jela kumin izgubila 4.5 posto više kilograma od druge grupe. Žene koje su konzumirale kumin smanjile su obujam struka, BMI i razinu kolesterola. 
 
Kumin se u tradicionalnoj medicini koristi za smanjivanje stresa, opuštanje i probavu, a stabilizira i razinu šećera u krvi. Koristi ga u raznim varivima i salatama, a možeš isprobati i ovu odličnu juhu od leće!
 
Recept:
 
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 mrkve, nasjeckane
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 6 šalica povrtnog temeljca
- pola šalice smeđe leće
- 1 do 2 žlice kumina
- 1 do 2 rajčice, nasjeckane
- 150 grama mladog špinata, nasjeckanog
- sol
- crni papar
 
Upute:
 
1. U velikoj posudi zagrij maslinovo ulje, pa skuhaj mrkve, celer i češnjak (otprilike 4 minute).
 
2. Dodaj temeljac, leću i kumin i pusti da proključa. Smanji vatru, prekrij i pusti da se kuha oko 20 minuta, dok leća ne omekša.
 
3. Dodaj rajčicu i kuhaj na umjerenoj vatri s povremenim miješanjem dok rajčica ne omekša. Dodaj špinat i kuhaj još tri minute. Začini po ukusu sa solju i paprom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.