KARDIOVASKULARNE bolesti (KVB) i dalje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, odnoseći gotovo 17.9 milijuna života godišnje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. No, nova studija s Harvarda donosi optimistične vijesti: redovita konzumacija oraha povezana je s duljim životnim vijekom i manjim rizikom od smrti zbog srčanih bolesti, piše Times of India.
Znanstvenici s Harvard T.H. Chan Škole javnog zdravlja proveli su opsežno istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrients, kako bi proučili utjecaj konzumacije oraha na očekivani životni vijek. Rezultati su pokazali da su učestalost i količina unosa oraha izravno povezani s manjim rizikom od smrti i duljim životom, posebno kod starijih odraslih osoba.
"Ono što smo naučili iz ove studije jest da čak i nekoliko šaka oraha tjedno može pomoći u promicanju dugovječnosti, posebno među onima čija kvaliteta prehrane u početku nije sjajna. To je praktičan savjet koji može biti izvediv za mnoge ljude koji žele poboljšati zdravlje, što je mnogima na prvom mjestu", izjavila je Yanping Li, viša znanstvena istraživačica na Odsjeku za prehranu na Harvardu i vodeća autorica studije.
Istraživači su analizirali podatke više od 93 tisuće sudionika: 67 tisuća žena iz studije Nurses' Health Study i 26 tisuća muškaraca iz studije Health Professionals Follow-up Study. Na početku istraživanja sudionici su bili u ranim šezdesetima, bez dijagnosticiranih bolesti srca, raka ili moždanog udara. Njihove prehrambene i životne navike praćene su tijekom 20 godina, od 1998. do 2018.
Rezultati su pokazali da oni koji su jeli pet ili više porcija oraha tjedno (jedna porcija iznosi oko 28 grama) imaju:
Čak i osobe koje su konzumirale dvije do četiri porcije tjedno bilježile su značajne koristi - 13 posto niži ukupni rizik od smrti i 14 posto manji rizik od smrti zbog KVB-a. Zanimljivo je da je i malo povećanje unosa, za samo pola porcije dnevno, bilo povezano sa smanjenjem rizika od smrti za 12 posto i smrtnosti od KVB-a za 26 posto.
Orasi su prava nutritivna riznica. Jedna porcija od 28 grama sadrži 4 grama proteina, 2 grama vlakana, 45 miligrama magnezija te 2.5 grama omega-3 ALA masne kiseline, koja dokazano podržava zdravlje srca i smanjuje upalne procese u organizmu, piše Times of India.
Njihov sastav čini ih savršenim dodatkom prehrani usmjerenoj na zdravlje srca, regulaciju kolesterola i prevenciju kroničnih bolesti.