Harvardski step-test: Testiraj svoju aerobnu izdržljivost

Foto: Shutterstock


HARVARDSKI test izdržljivosti konstruiran je na sveučilištu Harvard kako bi se brzo i jednostavno, sa što manje opreme mogla testirati aerobna izdržljivost sportaša. Aerobna izdržljivost je važna komponenta kondicije, te bi aerobni trening trebao biti dio svačijeg programa. Takvim treningom ostvaruju se mnogi zdravstveni benefiti: poboljšanje srčanog, krvožilnog i dišnog sustava, jačanje imunološkog sustava tijela, stabilizacija krvnog tlaka, pad frekvencije otkucaja srca u mirovanju i mnogi drugi. Možemo slobodno reći kako je aerobni trening, osim za mršavljenje, trening za zdravlje.


Aerobni trening se najčešće izvodi u kontinuiranom obliku tako što se neka aktivnost (trčanje, bicikliranje, veslanje...) izvodi bez prestanka duže vremena, ali može se raditi i u intervalnom obliku kada se izmjenjuju intervali rada i intervali odmora. Ako koristite ove metode treninga onda radite na svojoj aerobnoj izdržljivosti, a ovim testom možete pratiti svoj napredak i ustanoviti jeste li u dobroj formi.

Harvardski test

Test je namijenjen isključivo zdravim osobama, a sve što vam je potrebno jest čvrsto povišenje (klupica, sanduk) u visini od 50,8 cm, odnosno 40 cm za žene, te štoperica, a traje najviše 5 minuta, ili do odustajanja.

Testiranje se izvodi na sljedeći način: na jedan, ispitanik stavlja desnu nogu na klupicu, na dva, penje se i prinosi lijevu nogu desnoj, na tri, stavlja desnu nogu na tlo, a na četiri, prinosi lijevu nogu desnoj na tlu. Te četiri radnje moraju se izvršiti u 2 sekunde- to je ritam, što je ukupno 30 penjanja u jednoj minuti. Noga s kojim se započinje penjanje može se mijenjati, a test je gotov ako se ritam ne može održavati 10 sekundi ili kada prođe svih 5 minuta.

Mjerenje:
Nakon što ispitanik završi s testiranjem sjeda na stolicu te se zapisuje vrijeme testiranja (5 minuta ili manje). Frekvencija srca se mjeri u trajanju od 30 sekundi nakon prve, druge i treće minute odmora.

Izračun:
Nakon što se zna točno vrijeme trajanja testa i tri vrijednosti frekvencije srca, potrebno je izračunati indeks testa sljedećom formulom:

         Ukupno vrijeme trajanja testa u sekundama (max 300) x 100 
   ____________________________________________________
     
               2 x (zbroj triju brojenja frekvencije srca) 
    
Rezultat: Indeks ispod 55 ukazuje na lošu kondiciju, 55 do 64 je nizak prosjek, 65 do 79 je visok prosjek, 80 do 89 ukazuje na dobru kondiciju, a sve iznad 90 na odličnu kondiciju, odnosno aerobnu izdržljivost.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.