Evo što bi se moglo dogoditi ako prestanete konzumirati sol

Foto: 123RF

AKO ste umorni od slušanja o tome koliko je pretjerana konzumacija soli opasna i razmišljate o tome da je izbacite iz prehrane, odustanite od te ideje. Baš kao i u mnogim drugim stvarima, i ovdje je najvažnije biti umjeren.

Naime, natrij je važan elektrolit i glavna komponenta kuhinjske soli. Previše natrija povezano je s povišenim krvnim tlakom, a zdravstvene organizacije preporučuju ograničavanje unosa. Najsuvremenije smjernice preporučuju jesti manje od 2300 mg dnevno, a neki čak idu i do 1500 mg dnevno. Međutim, iako previše natrija stvara probleme, njegova premala konzumacija može biti jednako nezdrava.

1. Može povećati rezistenciju na inzulin

Nekoliko studija povezalo je prehranu s niskim udjelom natrija s povećanom rezistencijom na inzulin.

Inzulinska rezistencija je stanje kada stanice vašeg tijela ne reagiraju dobro na signale hormona inzulina, što dovodi do veće razine inzulina i šećera u krvi. Smatra se da je inzulinska rezistencija glavni pokretač mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Jedno istraživanje u koje je bilo uključeno 152 zdravih ljudi otkrilo je da se rezistencija na inzulin povećala nakon samo 7 dana na dijeti s niskim udjelom natrija. Ipak, ne slažu se sve studije. Neke od njih nisu pronašle nikakav učinak smanjenja konzumacije natrija, pa čak ni smanjenje rezistencije na inzulin.

Međutim, ta su se istraživanja razlikovala u duljini, populaciji i stupnju ograničenja soli, što može objasniti nedosljedne rezultate.

2. Nema jasne koristi za bolesti srca

Istina je da smanjenje unosa natrija može smanjiti krvni tlak. Međutim, krvni tlak samo je čimbenik rizika za bolest.

Nekoliko promatračkih studija proučavalo je učinke prehrane s niskim udjelom natrija na srčani udar, moždani udar i rizik od smrti. Jedno je istraživanje pokazalo da je manje od 3000 mg natrija dnevno povezano s povećanim rizikom od umiranja od srčanih bolesti, uključujući srčane udare i moždane udare. Uznemirujuće je što je druga studija izvijestila o većem riziku od umiranja od srčanih bolesti pri nižim razinama natrija koje trenutno preporučuju mnoge smjernice.

Međutim, druge studije izvijestile su o proturječnim rezultatima, tako da ovo pitanje još uvijek nije dobilo odgovor. 

izvještaju iz 2011. godine navodi se da smanjenje konzumacije natrija nije smanjilo rizik od umiranja od srčanog ili moždanog udara, a povećalo je rizik od smrti zbog zatajenja srca.

3. Veći rizik od umiranja od zatajenja srca

Zatajenje srca je situacija u kojoj srce nije u stanju ispumpati dovoljno krvi po tijelu da zadovolji svoje potrebe za krvlju i kisikom. To ne znači da vaše srce prestaje potpuno raditi, ali to je i dalje vrlo ozbiljan zdravstveni problem.

Zanimljivo je da su dijete s niskim udjelom natrija povezane s povećanim rizikom od smrti kod osoba sa zatajenjem srca. Prema jednom istraživanju, ljudi koji su ograničili unos natrija imali su 160 posto veći rizik od smrti. To je zabrinjavajuće jer se osobama sa zatajenjem srca često savjetuje da ograniče unos natrija.

4. Može povisiti LDL (loši) kolesterol i trigliceride

Mnogi čimbenici mogu povećati rizik od srčanih bolesti, uključujući povišeni LDL (loši) kolesterol i trigliceride. Neke su studije otkrile da prehrana s niskim udjelom natrija može povećati razinu LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida.

U pregledu studija na zdravim ljudima 2003., prehrana s niskim udjelom natrija uzrokovala je porast od 4,6% LDL (lošeg) kolesterola i 5,9% triglicerida (20). Novije istraživanje izvijestilo je o porastu kolesterola od 2,5%, a triglicerida od 7% (21).

5. Veći rizik od prerane smrti kod ljudi s dijabetesom

Osobe s dijabetesom imaju povećani rizik od srčanog i moždanog udara. Stoga mnoge smjernice za one s dijabetesom preporučuju ograničenje unosa soli.

Međutim, neka su istraživanja otkrila vezu između malog unosa natrija i povećanog rizika od smrti među onima s dijabetesom tipa 1 i tipa 2. No to su bile promatračke studije i njihove rezultate treba tumačiti s oprezom.

6. Veći rizik od hiponatremije (niska razina natrija u krvi)

Hiponatremija je stanje koje karakterizira niska razina natrija u krvi. Njezini su simptomi slični onima uzrokovanim dehidracijom. U težim slučajevima mozak može nateći, što može dovesti do glavobolje, napadaja, kome, pa čak i smrti. 

Određene populacije, poput starijih odraslih osoba, imaju veći rizik od hiponatremije. To je zato što je vjerojatnije da će starije odrasle osobe imati određene bolesti ili uzimati lijekove koji mogu smanjiti razinu natrija u krvi. Sportaši su također pod velikim rizikom od razvoja hiponatremije povezane s vježbanjem. U njihovom slučaju to je obično uzrokovano pijenjem previše vode i neuspjehom nadomještanja natrija koji se gubi znojem, piše Healthline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.