Previše vremena provodite sjedeći?- Evo rješenja

Foto: Shutterstock


AKO SE ne bavite nekom aktivnošću, a većinu vremena na poslu ili kod kuće provodite sjedeći, onda zasigurno imate neki problem s posturom ili kretanjem koji je posljedica upravo toga. Dugotrajno sjedenje je danas jedan od najvećih problema koji čini čovjeka nefunkcionalnim, a rješenje je vrlo jednostavno- vježbanje.


Možemo slobodno reći da je sjedenje fizički štetno ako je to ono što radimo većinu vremena. Ovo su neki problemi koji su uzrokovani sedentarnim načinom života:

- smanjena mobilnost kukova

- smanjena mobilnost kralježnice (torakalnog dijela)

- smanjena mobilnost ramena

- nedovoljna stabilnost ramenog pojasa

- slabi i neučinkoviti mišići core-a

- oslabljeni mišići stražnjice (koji su važni za dobru posturu)

- kifotično držanje

Svi ovi problemi se kasnije pogoršavaju kretanjem i daljnim prekomjernim sjedenjem. Ako ste, zbog primjerice posla, primorani dugo vremema provesti sjedeći, budite sigurni kako će fizičke poteškoće kada tada nastati, a sve se može spriječiti minimalnim vježbanjem.

Dovoljno je trenirati tri puta tjedno po otrpilike sat vremena, što je ukupno oko 3 sata tjedno, i samo to će znatno poboljšati vaše držanje i kretanje i kvalitetu aktivnog života. Naglasak bi trebao biti na vježbama snage i izdržljivosti koje će jačati slabe mišiće core-a, ramena, leđa i stražnjice koji su zaslužni za posturu, i na vježbama mobilnosti i fleksibilnosti zglobova, ponajviše kukova i ramena.

Međutim postoje i vježbe koje koje možete izvoditi kod kuće nekoliko puta tjedno i već osjetiti poboljšanje. Jedna od takvih vježbi je torakalni most, složena vježba koja je istovremeno usmjerena na više kritičnih točaka.

Pratite uputstva iz videa i isprobajte ovu vježbu izvoditi nekoliko puta tjedno po 3-4 serije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.