Piletina, gljive, vrhnje za kuhanje? Nijednom od toga nije mjesto u ovom slavnom jelu

TJESTENINA u Alfredo umaku popularno je jelo talijanske kuhinje, a nastalo je u Rimu 1914. godine kada je jedan Talijan imena Alfredo, vlasnik jednog restorana, prvi put pripremio ovaj umak, kaže legenda. Zbog njegove jednostavnosti, ovo se jelo često priprema ne samo u Europi već i diljem svijeta, no mnogi ga rade na krivi način.
Alfredo tjestenina toliko je popularna, posebno u Americi, da postoje i gotovi, kupovni Alfredo umaci u staklenkama, a u gotovo svakom receptu koji se može pronaći na internetu vidi se da ljudi u ovaj umak stavljaju svašta - od piletine i špinata do češnjaka, vrhnja za kuhanje i mnogih drugih sastojaka.
No u kremastu Alfredo tjesteninu uopće ne ide vrhnje i originalni recept zapravo je puno jednostavniji, s tek nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće. Tajna kremoznosti je upravo u parmezanu, koji se dodaje u obilnim količinama, a mi smo saznali kako se radi pravi Alfredo umak, na talijanski način.
Što sve ide u originalni Alfredo umak?
Talijan koji stoji iza TikTok profila Cucina Con Ruben pokazao je kako napraviti pravu tjesteninu Alfredo, a započeo je tako da je napravio domaće fettuccine od 100 g griza, 100 g brašna tipa 00 i dva jajeta. To je umijesio, a tijesto je provukao kroz mašinu za izradu tjestenine. Tijesto je nekoliko puta preklopio, a zatim narezao u oblik fettuccina.
Nakon što je napravio tjesteninu stiglo je vrijeme za Alfredo umak, a evo što vam je sve za njega potrebno. Trebat će vam otprilike 70 g maslaca koji ćete otopiti na tavici i u to ćete dodati malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, malo papra i malo vode. A ako umaku želite dodati malo svježine, slobodno dodate malo naribane korice limuna, iako to nije dio originalnog recepta.
"To je to! Nemojte stavljati piletinu, nemojte stavljati češnjak, nemojte stavljati špinat. Jednostavno je", poručuje Talijan u svom videu koji je prikupio više od 1.5 milijuna lajkova.
Sljedeći, možda najvažniji dio Alfredo umaka, jest naribani parmezan, a nakon što naribate parmezan, fettuccine stavite u kipuću vodu i kuhajte ih 40 sekundi. Tjesteninu zatim stavite u tavicu s maslacem, promiješate i ugasite vatru, a zatim dodate i veliku količinu parmezana. Sve dobro promiješajte i dobili ste pravu tjesteninu Alfredo.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati