Kako ispeći kestene da budu mekani i mirisni - bez muke i nereda?

MIRIS pečenih kestena neizostavan je znak jeseni. Iako se naizgled radi o jednostavnom poslu, mnogi se iznenade kada im kesteni ostanu tvrdi ili se teško gule. Ključ je u pravilnom zarezivanju i pripremi prije pečenja, a evo na koje stvari treba obratiti pažnju.
Kako pravilno zarezati kestene?
Zarezivanje kestena najvažniji je korak - ne samo da olakšava guljenje, nego i sprječava da kesteni "eksplodiraju" tijekom pečenja. Položite kesten ravnom stranom prema dolje (tako stoji stabilnije). Oštrim nožem napravite poprečni rez na ispupčenoj strani kestena, kroz koru i tanku smeđu opnu ispod nje.
Rez bi trebao biti dug oko 2 cm, dovoljno dubok da se vidi unutrašnjost, ali ne toliko da prerežete jezgru. Neki radije rade križni rez (u obliku slova X) - posebno ako se kesteni peku u tavi ili na roštilju. Ova metoda omogućuje da se kora lakše otvori i odvoji.
Kestene je dobro potopiti u toplu vodu 10-15 minuta prije zarezivanja - to omekša koru i smanjuje rizik od klizanja noža.
Priprema prije pečenja
Da bi kesteni bili mekani i sočni iznutra, a korica se lako gulila, isplati se uložiti nekoliko minuta u pripremu. Nakon zarezivanja, potopite kestene u hladnu vodu na barem 30 minuta. Ocijedite ih i obrišite prije nego ih stavite u pećnicu ili tavu.
Kako ih najbolje ispeći?
Ako ih pečete u pećnici, zagrijte ju na 200 °C. Stavite kestene na pleh obložen papirom za pečenje, rezom prema gore. Pecite 20-30 minuta, ovisno o veličini kestena, dok se kora ne otvori i ne počne tamniti. Povremeno ih protresite da se ravnomjerno ispeku.
Ako imate tavu s rupicama, zagrijte je na srednje jakoj vatri. Pecite kestene 15-20 minuta, često tresući tavu. Možete ih i pokriti kuhinjskom krpom zadnjih nekoliko minuta da se "napare" i lakše gule.
Peći ih možete i na roštilju ili otvorenoj vatri - pecite ih iznad žara 10-15 minuta, uz povremeno okretanje.
Kako ih najlakše oguliti?
Odmah nakon pečenja, umotajte kestene u kuhinjsku krpu na 5-10 minuta. Para koja se zadrži unutra omekšat će koru i olakšati guljenje. Najbolje ih je guliti dok su još topli - kad se ohlade, kora se ponovno stvrdne.
Pečene kestene možete čuvati u hladnjaku 1-2 dana i kratko ih podgrijati prije posluživanja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati