Na krumpiru su se pojavile klice? Evo što trebate učiniti kako bi i dalje bio jestiv
KRUMPIR je nezamjenjiva namirnica u gotovo svakoj kuhinji - svestran je, hranjiv i dugotrajan. No, svatko tko ga drži u smočnici dulje vrijeme zna da se s vremenom na njemu počnu pojavljivati klice. Male, neugledne izrasline često izazovu pitanje: je li takav krumpir još siguran za jelo?
Klice na krumpiru prirodan su rezultat procesa klijanja. Krumpir je zapravo podzemna stabljika (gomolj), a klice su njegov pokušaj da "proklija" i razvije novu biljku. Do klijanja dolazi kada krumpir dulje stoji, osobito na toplom i svijetlom mjestu. Vlaga, toplina i svjetlost potiču razvoj pupoljaka - pa umjesto čvrstog gomolja, dobijemo mrežu tankih, zelenkastih izdanaka.
Jesu li klice opasne?
Nažalost - mogu biti. Tijekom klijanja, u krumpiru raste razina solanina i čakonina - prirodnih toksina koje biljka proizvodi kao obranu od štetnika. U većim količinama, ovi spojevi mogu uzrokovati probavne smetnje, mučninu, pa čak i glavobolju. Posebno su opasni zeleni dijelovi krumpira i same klice, jer upravo u njima ima najviše toksina.
Možemo li ipak spasiti krumpir s klicama?
Ovisi u kakvom je stanju. Ako su klice male i krumpir je čvrst, može se spasiti - dovoljno je odrezati klice i okolno područje, te oguliti krumpir prije kuhanja. Takav krumpir i dalje je siguran za jelo, osobito ako ga termički obradite (skuhate, ispečete ili pržite).
No, ako je krumpir mekan, naboran, ima puno klica ili zelenkastu boju pod korom, najbolje bi bilo baciti ga. To su znakovi da je izgubio većinu hranjivih tvari i da bi mogao sadržavati previše solanina.
Kako spriječiti klijanje?
Čuvajte krumpir na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Idealna temperatura je između 6 i 10 Celzijevih stupnjeva. Osim toga, ne držite ga u hladnjaku - preniska temperatura pretvara škrob u šećer i mijenja okus.
Odvojite ga od luka. Iako se često drže zajedno, plinovi koje luk otpušta ubrzavaju klijanje. I za kraj, redovito provjeravajte zalihe i koristite starije krumpire prije novijih.
Ako imate hrpu krumpira i želite ga iskoristiti prije nego proklija, ovdje pronađite 15 jednostavnih recepata u kojima je krumpir glavna zvijezda.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati