Jednostavnim trikom možemo se riješiti tihog ubojice broj 1
POVIŠEN krvni tlak, odnosno arterijska hipertenzija, glavni je čimbenik rizika za srčane, moždane i bubrežne bolesti i neupitno najčešći uzrok smrti u svijetu i Hrvatskoj, tako da se s pravom naziva "tihi ubojica broj 1".
To je najčešća kronična nezarazna bolest pa je u Hrvatskoj najvažniji javno-zdravstveni problem. Glavni razlog velike učestalosti arterijske hipertenzije je nezdrav način života.
Kuhinjska sol je glavni uzrok visokog tlaka
Jedan od najbitnijih uzroka je prekomjeran unos kuhinjske soli.
Akademik Bojan Jelaković, nefrolog, internist i hipertenziolog, kaže da je u Hrvatskoj, prema rezultatima istraživanja EHUH 2, unatoč zamjetnom smanjenju u odnosu na unos prije petnaestak godina, unos kuhinjske soli još uvijek približno dvostruko veći od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
"WHO preporučuje 5 grama kuhinjske soli na dan, što je ekvivalentno 2 grama natrija. To je otprilike jedna čajna žličica soli dnevno", kaže Jelaković.
No nije svakome lako držati se ove preporuke. Stoga je za rješavanje ovog problema potreban multisektorski pristup.
Jelaković kaže da je u zadnjih petnaestak godina u Hrvatskoj, na inicijativu Hrvatskoga društva za hipertenziju i Hrvatske lige za hipertenziju, napravljeno jako puno jer je ostvarena dobra suradnja s prehrambenom industrijom.
"Naime, kruh, pekarski proizvodi, mesne prerađevine te gotova i polugotova hrana glavni su uzroci prekomjernog unosa kuhinjske soli", kaže Jelaković.
Nedovoljan unos kalija
Manje je poznato da je s visokim krvnim tlakom također povezan nedovoljan unos kalija u organizam.
Jelaković kaže da WHO preporučuje najmanje 3.5 grama kalija dnevno, dok je u Hrvatskoj, prema preliminarnim rezultatima studije EHUH 2, unos kalija manji od 2 grama dnevno.
"To je također odraz nezdravoga načina života i premaloga unosa voća i povrća, što je najbolji i najprirodniji način unosa kalija, ali i drugih važnih minerala u naš organizam", kaže akademik.
Zamjenske soli kao rješenje dva problema
Ljudi jako teško mijenjaju loše životne navike i stoga je suradnja s prehrambenom industrijom ključna za smanjivanje prekomjernog unosa kuhinjske soli.
Međutim, time se ne povećava unos kalija pa su nakon istraživanja na velikom broju ljudi znanstvenici s vrlo visokom razinom dokaza zaključili kako je opravdano preporučiti da se u prehrani koriste tzv. zamjenske soli, u kojima je dio natrijevog klorida zamijenjen kalijevim kloridom, čime se oba problema rješavaju odjednom. Pritom je posebno zanimljivo i povoljno to što se takvom zamjenom ne smanjuje osjet slanosti za koji smo evolucijski programirani jer je određena količina kuhinjske soli potrebna organizmu. Nekada davno, kada kuhinjska sol nije bila lako dostupna, evolucijski usađena čežnja za njom bila je važna za preživljavanje, baš kao i za kalorijama bogatim masnoćama i šećerima.
"Danas, kada ne živimo u oskudici, taj nagon više nije potreban, nego je rudiment koji pospješuje razvitak arterijske hipertenzije, pretilosti, metaboličkog sindroma, šećerne bolesti i svih kobnih posljedica", kaže Jelaković i dodaje da se danas kuhinjska sol, mast i šećer često nazivaju trima bijelim smrtima.
Zašto je kalijem obogaćena sol dobra i za ljude s niskim krvnim tlakom?
Ljudi s niskim krvnim tlakom često misle kako je za njih dobro jesti slanu hranu, što nije točno. Naime, prekomjeran unos kuhinjske soli neovisno o utjecaju na krvni tlak povećava rizik moždanoga udara, bubrežnih bolesti, pretilosti, osteoporoze, bubrežnih kamenaca, pa i nekih vrsta karcinoma.
Jelaković tumači da nezasoljenom, prirodnom prehranom unosimo dovoljno potrebne kuhinjske soli, odnosno natrija za funkcioniranje organizma.
"No ponekad se osobe s niskim krvnim tlakom u vrijeme ljetnih mjeseci mogu osjećati malo tromije i pospanije. Budući da se natrij ljeti zbog znojenja gubi više nego u hladnijim mjesecima, tada te osobe, ako se ne mogu drugačije prilagoditi takvim vremenskim prilikama, mogu uzeti malo veću količinu kuhinjske soli nego što konzumiraju zimi uz obećanje samom sebi da to neće činiti u ostale dane. S kalijem je situacija još jasnija. Osim za manji dio osoba koje mogu biti ugrožene povećanim unosom kalija, a ti se moraju obavezno uvijek konzultirati sa svojim liječnikom, preko 90% populacije trebalo bi povećati unos kalija. Kalij nije koristan samo zbog toga što širi krvne žile nego je ključan za rad svih naših stanica. Dakle, za osobe s niskim krvnim tlakom soli koje sadrže povećan udio kalija jednako su dobre i korisne kao i za sve ostale. Važno je napomenuti da to vrijedi jednako i za žene i za muškarce", poručuje naš akademik.
Treba promijeniti javnozdravstvene poruke
Medicinski stručnjaci stoga u posljednje vrijeme sve više ističu da bi trebalo promijeniti strategiju i javnozdravstvene poruke – umjesto preporuka da se konzumira manje kuhinjske soli, što je mnogima teško, trebalo bi preporučivati da se konzumira kalijem obogaćena, a natrijem osiromašena sol.
Nedavno je u časopisu Hypertension objavljen članak u kojem autori zaključuju da bolesnicima s povišenim krvnim tlakom treba snažno preporučiti sol obogaćenu kalijem, koja bi se trebala sastojati od 75% natrijevog klorida i 25% kalijevog klorida.
Jelaković kaže da su u smjernicama Europskoga društva za hipertenziju, objavljenim koncem prošle godine, zamjenske soli preporučene s najvišom razinom dokaza kao jedna od najučinkovitijih mjera nefarmakološkog liječenja i prevencije arterijske hipertenzije.
"Ova preporuka vrijedi za cijelu populaciju, a naročito za osobe s arterijskom hipertenzijom uz važnu napomenu kako bolesnici s uznapredovalom kroničnom bolesti bubrega ili oni koji uzimaju određene lijekove koji štede kalij ili ga na neki drugi način povisuju moraju biti vrlo oprezni i takve zamjenske soli koristiti isključivo u suradnji s liječnicima, kao što moraju činiti i sa svim drugim načinima liječenja", tumači Jelaković.
Što je sol obogaćena kalijem?
Soli obogaćene kalijem zamjenjuju dio natrijevog klorida u običnoj soli kalijevim kloridom. Također se nazivaju solima s niskim udjelom natrija, kalijevim solima, mineralnim solima ili solima sa smanjenim udjelom natrija.
Kalijev klorid izgleda isto kao natrijev klorid i ima vrlo sličan okus.
Sol obogaćena kalijem djeluje na snižavanje krvnog tlaka ne samo zato što smanjuje unos natrija već i zato što povećava unos kalija.
Naime, kalij pomaže u ravnoteži natrija u tijelu, a kako smo već naveli, visoke razine natrija mogu uzrokovati visoki krvni tlak. Osim toga, kalij opušta stijenke krvnih žila, čime smanjuje otpor protoku krvi i pomaže održavanju normalnog tlaka.
Nedovoljno znanje o učincima kuhinjske soli
Nameće se pitanje zašto više ljudi ne konzumira sol obogaćenu kalijem, a osiromašenu natrijem?
Glavni problem je to što većina ljudi nije svjesna koliko kuhinjske soli jede niti razumije s kakvim je to sve zdravstvenim problemima povezano.
Jelaković kaže da je akcijama Hrvatske lige za hipertenziju svjesnost o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli u zadnjih desetak godina značajno povećana.
"No i dalje treba raditi na povećavanju zdravstvene pismenosti", napominje.
Neznanje o postojanju zamjenskih soli
Još manje ljudi zna da jednostavno prebacivanje na sol obogaćenu kalijem može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjivanju rizika od moždanog udara i bolesti srca.
Jelaković ističe da velik broj ljudi ne zna da takve soli postoje, a kamoli kakve su njihove prednosti za zdravlje.
"Hrvatska liga za hipertenziju će zajedno s Ministarstvom zdravstva i ostalim partnerima tijekom ove godine u svojim aktivnostima i trajnoj javnozdravstvenoj akciji 'Lov na Tihog ubojicu', uz sve ostale preporuke o mijenjanju loših životnih navika, početi građanima davati pravilne i provjerene informacije o ovoj mjeri, koja se može ubrojiti u tzv. smanjivanje rizika. I ovdje će biti potrebna suradnja s prehrambenom industrijom, koja bi trebala reformulirati proizvodnju. Vrlo dobra vijest i odličan primjer je mesna industrija PIK Vrbovec, koja je ne samo smanjila udio kuhinjske soli u svojim proizvodima za 25% nego je i počela s povećavanjem udjela kalija. Ta tvrtka je prošle godine zbog svih tih pozitivnih pomaka dobila priznanje Hrvatske lige za hipertenziju kao tvrtka godine. Taj primjer bi trebale slijediti i ostale prehrambene industrije. Drugi pozitivan primjer je Paška solana. Paška morska sol obogaćena kalijem može se relativno povoljno kupiti uz napomenu da ona sadrži čak 50% kalijevog klorida, što može biti poželjno kod zdravih osoba te velikog broja bolesnika, no one skupine koje su ranije navedene u tekstu s ovom soli moraju biti još opreznije. Osim zamjenske paške soli, postoji i niz drugih zamjenskih soli koje sadrže 25% kalijevog klorida. Hrvatska se ubraja u samo 47 država svijeta u kojima su dostupne ove vrste soli. No, nažalost, te soli nisu dostupne u svim dućanima, trgovci ih ne ističu dovoljno jasno, a i zbog cijene koja je nekoliko puta veća od cijene obične kuhinjske soli naši građani se još nedovoljno često odlučuju kupiti te proizvode. Ovdje bi mogla i morala uskočiti država i poreznim olakšicama smanjiti cijenu ovih soli, čime bi se stimulirale i druge naše solane da počnu s proizvodnjom zamjenskih soli obogaćenih kalijevim kloridom. Ne smije se nikako zaboraviti napomenuti da građani uvijek moraju kupovati jodiranu sol pa ako se slučajno na tržištu pojave zamjenske soli koje nisu jodirane, takve treba izbjegavati."
"Svatko treba voditi brigu o vlastitom zdravlju ne samo zbog odgovornosti prema samom sebi nego i prema cijeloj zajednici i društvu. Prvi korak je mijenjanje loših životnih navika, a korištenje soli koje sadrže određen udio kalijevog klorida jedan je od jednostavnih postupaka koji bi, uz pomoć države, mogao gotovo nevidljivo značajno pomoći da se narodno zdravlje značajno unaprijedi", poručuje Jelaković.
Nova istraživanja potvrdila su učinkovitost zamjenske soli
Nova istraživanja potvrdila su da zamjenska sol povoljno djeluje na krvni tlak.
U veljači ove godine u dva vodeća svjetska časopisa, JAMA i JACC, objavljena su dva rada velikog istraživanja DECIDE-Salt koja zavrjeđuju posebnu pozornost zbog rezultata postignutih sa zamjenskom soli koja je sadržavala 62.5% NaCl i 25% KCl.
Nakon samo dvije godine praćenja u ispitanika koji su konzumirali zamjensku sol u odnosu na one koji su konzumirali kuhinjsku sol opažen je značajan pad krvnoga tlaka, smanjena je prevalencija arterijske hipertenzije i bilo je čak 40% manje novonastale hipertenzije.
Uz to, značajno je smanjena učestalost velikih neželjenih kardiovaskularnih događaja, što je zbog troškova zdravstvene skrbi o pacijentima s visokim tlakom, rezultiralo ne većom cijenom, kako se obično očekuje kada je riječ o zamjenskim solima, nego značajnom uštedom od 25.95 dolara po ispitaniku.
Jelaković kaže da se na temelju tih rezultata može zaključiti da zamjenske soli značajno povoljno utječu na krvni tlak i kardiovaskularni rizik te smatra da bi ova strategija morala biti uključena u sve preventivne javnozdravstvene programe.
"Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske uvrstit će ovu strategiju u svoj program, čime će nastaviti napredan pristup ovome najvećem javnozdravstvenom problemu današnjice, a multisektorskim pristupom omogućit će da ove zamjenske soli budu dostupnije i financijski prihvatljivije za opću populaciju", najavio je naš akademik.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati