Index Rouge predstavlja vam Indox dijetu uz koju će smršaviti Sonja Gajić
Foto: Ilustracija Index, Shutterstock
DRAGE NAŠE čitateljice! Kao što znate, Index Rouge odabrao je 4 djevojke koje će pod stručnim vodstvom Olje Martinić stesati svoju figuru, a danas vam predstavljamo Indox dijetu koju će u prvih 10 dana provoditi Sonja Gajić.
Sonja je visoka 165 centimetara te na dijetu kreće sa 85 kilograma! Pročitajte i vi sve o Indox dijeti!
Preporučeni dnevni unos: 1500 kcal
Opće smjernice:
1. Dnevno popiti barem 1,5 litre tekućine, a dozvoljeni su:
- obična/vodovodna voda
- nezaslađeni čajevi
- mineralna voda
- kava – max. 2 šalice dnevno, bez šećera, s obranim mlijekom (ne vrhnjem!!!)
- alkohol: max. 1 piće dnevno (1,5 dcl vina, 3 dcl pive, 1 žestica)
2. Jelovnici su podijeljeni od ponedjeljka do nedjelje, međutim ne moraju se striktno slijediti tim redoslijedom, ali kada se započne dan, moraju se slijediti obroci za taj dan, a ne kombinirati s drugim danima.
3. Užine su predviđene u bilo koje doba dana, ovisno o osjećaju gladi tijekom dana.
4. Slatko (čokolada u većim količinama, torte i kolači) se mogu konzumirati kao zamjena za 1 obrok (umjesto doručka, užine i večere kao 1 porcija) – recimo 1 veći komad torte, 3 komada kolačića, 1 porcija sladoleda....
5. Sva jela prilikom pripreme se smiju začiniti bilo kojim začinom
6. Ukupan dozvoljeni unos dodane soli tijekom dana iznosi 1 čajnu žličicu
7. Količine u receptima su izražene za količinu od 2 osobe za ručak i/ili večeru
8. Količine u tablicama su izražene za JEDNU osobu od ukupne recepture (skuhane količine).
Krenimo!
PONEDJELJAK
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK
|
||||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
Margarin/maslac
*Omegol, Margo sa smanjenim udjelom masnoće
|
20 g
|
dostatno za namazati na dvije kriške kruha
|
||
Marmelada/džem
|
20 g
|
dostatno za namazati na dvije kriške kruha
|
||
RUČAK
PILETINA S TIKVICAMA *
|
||||
Pileća prsa – bijelo meso
|
100 g
|
1 manji i tanji komad
|
||
Tikvice, zelene
|
200 g
|
½ ukupno skuhane količine
|
||
Rajčica, svježa, za salatu
|
75 g
|
½ ukupno narezane količine
|
||
Krastavac, svježi, za salatu
|
75 g
|
½ ukupno narezane količine
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
PILETINA SA ŠAMPINJONIMA**
|
||||
Pileća prsa – bijelo meso
|
100 g
|
1 manji i tanji komad
|
||
Šampinjoni
|
200 g
|
½ ukupno skuhane količine
|
||
Zelena salata
|
50 g
|
1 zdjelica
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
MEĐUOBROK/UŽINA
|
||||
Jabuka
|
150 g
|
1 jabuka
|
||
Mandarine
|
200 g
|
3 mandarine
|
UTORAK
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK
|
||||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
Sirni namaz (light)
|
30 g
|
dostatno za namazati na dvije kriške kruha
|
||
RUČAK
RIŽOTO SA GLJIVAMA*
|
||||
Riža
|
75 g (sirove riže)
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Gljive
|
200 g
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Zelena salata
|
50 g
|
¼ glavice
|
||
Rajčica, za salatu
|
75 g
|
¼ ukupno narezane količine
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
VARIVO OD MAHUNA S JUNETINOM**
|
||||
Varivo
|
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Junetina
|
75 g
|
½ komada
|
||
MEĐUOBROK/UŽINA
|
||||
Banana
|
120 g
|
1 banana
|
||
Jabuka
|
150 g
|
1 jabuka
|
SRIJEDA
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK
|
||||
Pecivo od cjelovitih žitarica
|
70 g
|
1 pecivo
|
||
Jogurt, s max. 1.5% m.m.
|
180 g
|
1 čašica jogurta
|
||
RUČAK
TELETINA S PATLIDŽANIMA *
|
||||
Teletina, nemasno meso
|
100 g
|
1 manji i tanji komad
|
||
Patlidžani
|
150 g
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Kupus, svježi, za salatu
|
50 g
|
½ ukupno pripremljene salate
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
|
||||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
Teletina, od ručka
|
100 g
|
¾ manjeg i tanjeg komada
|
||
Patlidžani, od ručka
|
100 g
|
~ ½ patlidžana
|
||
Jogurt s max. 1.5% m.m.
|
180 g
|
1 čašica jogurta
|
||
MEĐUOBROK/UŽINA
|
||||
Banane
|
240 g
|
2 banane
|
||
Jabuke
|
300 g
|
2 jabuke
|
ČETVRTAK
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK
|
||||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
Margarin
|
20 g
|
dostatno za namazati na dvije kriške kruha
|
||
Med
|
10 g
|
dostatno za namazati na dvije kriške kruha
|
||
RUČAK
PILETINA S BROKULOM *
|
||||
Pileća prsa
|
100 g
|
1 komad
|
||
Brokula
|
200 g
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Rajčica, za salatu
|
100 g
|
½ ukupno pripremljene salate
|
||
Krastavac, svježi, za salatu
|
100 g
|
½ ukupno pripremljene salate
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
VARIVO OD PORILUKA**
|
||||
Varivo
|
-
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Meso, crveno
|
150 g
|
1 komad
|
||
MEĐUOBROK/UŽINA
|
||||
Jabuka
|
150 g
|
1 jabuka
|
||
Banana
|
120 g
|
1 banana
|
PETAK
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK
|
||||
Pecivo od cjelovitih žitarica
|
70 g
|
1 pecivo
|
||
Jogurt s max. 1.5% m.m.
|
180 g
|
1 čašica jogurta
|
||
RUČAK
BIJELA RIBA S BLITVOM I KRUMPIROM *
|
||||
Bijela riba (svejedno koja)
|
250 g
|
2 manja komada
|
||
Krumpir, kuhani
|
150 g
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Blitva/špinat, svježi
|
250 g
|
1/2 ukupno kuhane količine
|
||
Zelena salata
|
50 g
|
½ ukupno pripremljene salate
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
|
||||
Bijela riba od ručka
|
250 g
|
2/3 komada ostalog od ručka
|
||
Rajčica, svježa
|
200 g
|
2 svježe rajčice
|
||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
MEĐUOBROK/UŽINA
|
||||
Jabuka
|
150 g
|
1 jabuka
|
||
Mandarine
|
200 g
|
3 mandarine
|
SUBOTA
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK
|
||||
Zobene pahuljice
|
60 g
|
4 velike jušne žlice
|
||
Mlijeko, max. 1.5% m.m.
|
200 ml
|
1 čaša/šalica mlijeka
|
||
RUČAK
JUNETINA S KELJOM *
|
||||
Junetina, nemasna
|
150 g
|
1 komad
|
||
Kelj, kuhan
|
250 g
|
½ ukupno kuhane količine
|
||
Kupus, svježi za salatu
|
50 g
|
¼ ukupno pripremljene salate
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
|
||||
Junetina, nemasna
|
100 g
|
1/2 komada
|
||
Kelj
|
150 g
|
|
||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
Rajčica, svježa
|
100 g
|
1 svježa rajčica
|
||
MEĐUOBROK/UŽINA
|
||||
Jabuka
|
150 g
|
1 jabuka
|
||
Mandarina
|
200 g
|
3 mandarine
|
NEDJELJA
|
||||
Namirnica
|
Količina u gramima
|
Količina
|
||
ZAJUTRAK (08:00h – 08:30h)
|
||||
Zobene pahuljice
|
60 g
|
5 velikih jušnih žlica
|
||
Mlijeko s max. 1.5% m.m.
|
200 ml
|
1 čaša/šalica mlijeka
|
||
RUČAK
KOTLET S POVRĆEM IZ PEĆNICE *
|
||||
Kotlet, teleći
|
150 g
|
1 komad
|
||
Tikvice
|
50 g
|
¼ ukupno pečene količine
|
||
Patlidžani
|
50 g
|
¼ ukupno pečene količine
|
||
Krumpir
|
50 g
|
¼ ukupno pečene količine
|
||
Rajčica
|
50 g
|
¼ ukupno pečene količine
|
||
Luk
|
20 g
|
¼ ukupno pečene količine
|
||
Zelena salata
|
50 g
|
½ ukupno pripremljene salate
|
||
Maslinovo ulje (za salatu)
|
10 g
|
2 male čajne žličice
|
||
Ocat (za salatu)
|
količina po želji
|
količina po želji
|
||
VEČERA
KOTLET S POVRĆEM IZ PEĆNICE OD RUČKA*
|
||||
Kotlet, teleći
|
50 g
|
1/3 komada
|
||
Tikvice
|
25 g
|
½ onoga što je ostalo za večeru
|
||
Patlidžani
|
25 g
|
½ onoga što je ostalo za večeru
|
||
Krumpir
|
25 g
|
½ onoga što je ostalo za večeru
|
||
Rajčica
|
25 g
|
½ onoga što je ostalo za večeru
|
||
Luk
|
20 g
|
½ onoga što je ostalo za večeru
|
||
Kruh od cjelovitih žitarica
|
90 g
|
2 kriške
|
||
MEĐUOBROK / UŽINA
|
||||
Jogurt
|
180 g
|
1 čašica jogurta
|
||
Mandarine
|
200 g
|
3 mandarine
|
Jelovnik izradila: Dora Babić, mag. nutr.
Jelovnik je izrađen na osnovu preporučene redukcijske prehrane od 1500 kcal / dan prema privatnoj bazi podataka za namirnice i privatnim recepturama.
Recepte i savjete za pripremu jela za Indox dijetu objavit ćemo sutra! Budite uz nas!
UPOZORENJE!
Bilo kakvo kopiranje, reprodukcija ili distribucija informacija i dokumenata sadržanih na internetskoj stranici http://www.index.hr/rouge/1552/pitaj-olju dopušteno je jedino uz prethodno izričito odobrenje Index Promocije d.o.o.. Ova stranica je načinjena kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, znanje i vještinu procjene stručnog osoblja, niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja ili prehrane, te ista pruža isključivo općenite informacije vezane uz zaštitu zdravlja i promicanja zdravih stilova života i zdravstvenog poboljšanja građana, te služi poticanju zainteresiranosti za zdravljem čovjeka. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici se ne smije primjenjivati za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema ili bolesti, kao ni za promjenu režima prehrane ili primjenu dijetetskih savjeta bez konzultacije sa za to kvalificiranim osobljem. Indeks Promocija d.o.o., kao i sve osobe koje sudjeluju u izradi sadržaja objavljenog na ovoj stranici isključuju svaku odgovornost za sve eventualne posljedice koje mogu nastati u slučaju promjene načina prehrane ili primjene sadržaja objavljenog na ovoj Internet stranice.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti