Zlijevka, zlevanka, bazlamača: Bezvremenski kolač koji podsjeća na baku
SIGURNI smo da vam je ova slastica itekako poznata - zlijevka, zlevanka, bazlamača, kako god da je zovete, tradicionalno je jelo koje se najčešće veže uz središnju i sjevernu Hrvatsku. Ovo se jelo pripremalo za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživalo se i u slatkoj i u slanoj varijanti.
I ovo je jedno od onih jela koja nas asociraju na naše bake, a kako i mi volimo tradicionalne recepte, prisjetili smo se zlijevke s pekmezom od šljiva - bezvremenskog kolača koji vraća u neke bezbrižnije dane.
Kolač je vrlo sočan jer je smjesa prije pečenja rijetka, ali takva mora biti. Kontrast slatkastom kukuruznom biskvitu je kiselkasti pekmez od šljiva, a cijelu će priču još malo osvježiti domaće kiselo vrhnje. Osim što je ukusna, zlijevka je i prejednostavna za pripremu.
Potrebni sastojci
Za tradicionalnu bakinu zlijevku trebat će vam sljedeći sastojci:
- kukuruzno brašno
- pšenično brašno
- jaja
- šećer
- vanilin šećer
- jogurt
- mlijeko
- kravlji sir
- ulje
- prašak za pecivo
- sol
- korica limuna
- rum
- domaće kiselo vrhnje
- pekmez od šljiva.
Kako je napraviti
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Razmutite jaja i šećer, dodajte sol, potom mokre sastojke: jogurt, mlijeko, kravlji sir, ulje, rum, promiješajte i dodajte suhe sastojke: kukuruzno brašno i pšenično brašno prosijano s praškom za pecivo. Sve dobro izmiješajte.
Izlijte u nauljen i oštrim brašnom obložen lim (ili samo stavite papir za pečenje) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. U kiselo vrhnje umiješajte 1 žlicu šećera. Zlijevku izvadite iz pećnice, premažite pekmezom i kiselim vrhnjem te pecite još desetak minuta.
Cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati