Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite
LIMUN je čest sastojak u kuhinji - koristi se u mnogim jelima za dodavanje svježine ili kiselosti ili samo kao ukras. Cijeđeni limun često dodajemo u čaj, od njega pravimo preljev za salate, dodajemo ga u mnoge deserte, a ono što nam od njega ostaje je iscijeđena kora.
U većini slučajeva ne znamo što bismo s njom pa ju jednostavno bacimo, ali što kada biste te korice limuna, umjesto da ih bacite, mogli prenamijeniti u nešto posebno? Na taj ćete način smanjiti prekomjerno stvaranje otpada u kuhinji, a rezultat će biti nešto zaista fino.
Iscijeđene korice limuna možete vrlo jednostavno pretvoriti u fini pire od limuna. Samo ih ubacite u lonac, pirjajte ih dok ne omekšaju, izmiksajte ih, a na kraju ćete dobiti pire koji možete uključiti u brojna jela.
Kako iscijeđene polovice limuna pretvoriti u pire?
Ako preferirate slatku verziju, iscijeđene polovice limuna pomiješajte sa šećerom (dvije žlice šećera na jednu polovicu limuna). Za slaniju verziju, pomiješajte ih s češnjakom, soli ili začinskim biljem, a zatim ih lagano propirjajte i izblendajte.
Kremasti pire od limuna vrlo je svestran i možete ga dodati mnogim jelima - od slatkog pirea napravite kolač od limuna ili lemon curd, a slani pire iskoristite za marinade, kao preljev za salate ili umak. Možete ga koristiti kao zamjenu za limunov sok i limunovu koricu uz pečenu piletinu ili razna jela od tjestenine.
Što još možete s iscijeđenim polovicama limuna?
Od iscijeđenih korica limuna možete napraviti i sok. Jednostavno ih narežite na manje komadiće, stavite ih u lonac, podlijte s malo vode i kuhajte. Nakon što zavre, pustite da se limunada ohladi pa ju procijedite i poslužite. Kuhanu koru limuna zatim možete pomiješati s maslinovim uljem, soli, češnjakom i začinima po želji, a zatim ju dodati u sendviče i salate ili ju izblendati i od nje dobiti pire.
Osim toga, koricu limuna možete narezati na tanko, osušiti i od nje napraviti mješavinu za čaj, zajedno s nekim drugim začinskim biljem, poput metvice, kadulje ili timijana. Sve to dobro osušite, pomiješajte i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a kada dođe vrijeme za čaj, polijte vrućom vodom i nakon četiri minute ocijedite.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati