Tajna savršene pržene piletine: Poznati chef otkriva greške koje svi radimo

CHEF Gerry Garvin, poznatiji kao G. Garvin, ime je koje u svijetu kulinarstva ima impresivnu težinu. Ovaj kuhar rođen u Atlanti, nominiran za prestižnu nagradu James Beard, uspješan je ugostitelj, televizijski voditelj i autor kuharica, a na popisu onih za koje je kuhao nalaze se Halle Berry, bivši američki predsjednik Bill Clinton, Denzel Washington i Lenny Kravitz. No, prije slave i priznanja, kuhanje je za njega bilo izlaz i put prema boljem životu, piše The Kitchn.
"[Kuhanje je bilo] način da se maknem s ulice. Postalo je sigurno mjesto", prisjeća se chef Garvin. "Bilo je to mjesto gdje su me ljudi kojima sam vjerovao učili stvarima koje nisam znao, pomagali mi naučiti stvari koje nisam razumio, pomagali mi prihvatiti stvari kojih sam se bojao i omogućili mi da vidim kako se različite kulture spajaju."
Ključ je u organizaciji i dobroj pripremi
Chef Garvin ističe kako priprema ukusnih jela ne mora biti komplicirana. "Stvarno dobra košer sol s grubo mljevenim crnim paprom može obaviti posao", kaže on. Njegova smočnica uvijek je opremljena maslinovim uljem i berbereom, etiopskim začinom koji obožava koristiti na goveđim trakicama i škampima.
Ključ uspjeha, prema njemu, leži u organizaciji i dobroj pripremi. "Kuham četiri, pet večeri tjedno za svoju obitelj, ali rutina je uvijek ista. Postoji mentalna priprema. Ako je na meniju losos, mariniram ga tako da kada dođem kući nakon što pokupim sina iz škole, moj proces je dvije trećine gotov." Za užurbane dane preporučuje svestranu mljevenu puretinu. "Daje mi četiri različita jela: pureće tacose, pureće polpete, pureći bolognese, pureće burgere. Čak koristim pureće meso ujutro s kajganom i avokadom."
U svom najnovijem projektu, Garvin je preuzeo ulogu voditelja emisije "City Eats: Savannah", koja se odnedavno prikazuje na AspireTV-u. "Cilj emisije je istaknuti nevjerojatne ljude s velikim pričama koji vole hranu, vole svoj grad [i] vole strast gostoprimstva. I to smo učinili. Uđemo, identificiramo nekoliko sjajnih jela, dopustimo im da ih kuhaju, ispričaju te priče i podijele kruh."
S obzirom na njegovo južnjačko podrijetlo i golemo iskustvo, nema sumnje da chef Garvin zna tajne savršene pržene piletine. Upravo zato smo ga pitali koje su najčešće pogreške koje ljudi rade pri pripremi ovog klasika i kako ih jednostavno ispraviti.
1. Ne komplicirajte s paniranjem
"Mlaćenica ovo, ono, treće. Piletina je piletina. Čak sam vidio nekoga da radi paniranje od mlaćenice, zatim paniranje od jaja, pa brašno. I ja sam si mislio, što to jedeš? To nije piletina." Umjesto kompliciranih postupaka, Garvin savjetuje jednostavnost: "Dobro je operite, ledena voda, dobra salamura, pospite brašnom i stvarno dobrim uljem koje će izdržati visoku temperaturu."
2. Koristite jednostavne začine
Prema chefu Garvinu, za savršen okus dovoljni su osnovni začini. "Sve što vam treba je sol, papar, češnjak u prahu, začinska sol, luk u prahu, malo začina za zacrnjenje i samo tako nastavite."
3. Pazite na temperaturu ulja
Kako bi piletina bila hrskava izvana, a sočna iznutra, ključna je prava temperatura ulja. "Pazite da nije prevruće, jer će izvana previše potamniti, a iznutra se neće skuhati. Rekao bih oko 170 do 175 stupnjeva Celzijusa. Jednom kada [uključite vatru], nakon otprilike 7 minuta trebalo bi biti u redu." Ako niste sigurni, predlaže korištenje termometra i prženje u tavi od lijevanog željeza.
4. Odaberite pravo ulje
"Repičino ulje je stvarno dobro za visoke temperature. Kikirikijevo ulje je također stvarno dobro, ako niste alergični. Ono zadržava toplinu [i] daje stvarno sjajnu boju", objašnjava chef.
5. Ne pržite sve komade odjednom
Krila, bataci i prsa zahtijevaju različito vrijeme prženja zbog različite veličine. Garvinov savjet je: "Prvo stavite tamno meso i pustite da postigne određenu temperaturu. Zatim ubacite bijelo meso, jer će se brže skuhati. Uravnotežite temperaturu, a da biste bili još sigurniji, prvo isprobajte jedan komad. Krilce je uvijek dobro prvo isprobati, jer vam daje do znanja koliko je ulje vruće i trebate li ga promijeniti."

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati