Svemoguća babka - punite je čokoladom, džemom ili čak sirom i šunkom
BABKA je slatki desert židovskih korijena, čvrst i okusom bogat slatki kruh, no ne pretrpan nadjevom. Nikako ne smije biti suha, a neki je premažu ili preliju šećernim sirupom odmah nakon što je izvade iz pećnice. U svakom slučaju, nikako ju nije dobro prepeći jer neće biti sočna, a ako vam se ne sviđa ideja s prelijevanjem šećernim sirupom, samo je posipajte šećerom u prahu kad se malo ohladi.
Nadjevi su svakojaki, a mi vam za nadolazeći blagdan predlažemo tri vrste - dvije slatke, s čokoladom ili džemom, te jednu slanu verziju sa sirom i šunkom. Ispod svake prilažemo i video koji će vam pomoći u razvijanju ideja. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni jer je babka odličan izbor za veća druženja s obzirom na to da se može napraviti unaprijed u većoj količini i rezati na komade željene veličine.
1. Babka s čokoladom
Nadjev za ovu varijantu babke, koja se najčešće priprema, sastoji se od čokolade i kakao praha i zbog toga je gust, ne previše sladak te privlačne boje tamne čokolade. Tijesto će biti mirišljavije ako mu dodate vaniliju, limunove i narančine korice te alkohol po izboru, od ruma do likera od ružinih latica.
Naš provjereni pisani i videorecept za babku možete pronaći na ovom linku.
2. Babka s džemom
Babka se osim uobičajenom čokoladnom kremom može puniti i voćnim nadjevima. Izaberite džem koji ima komadiće (no može poslužiti i dobar pasirani domaći pekmez od šljiva), ali i što manje šećera. Što je više šećera, a manje voća u džemu, to se više tijekom pečenja pretvara u ljepljivi sirup. To ne želimo.
Za ovu varijantu babke slobodno koristite recept za tijesto koji smo naveli kod babke s čokoladom.
3. Babka sa sirom i šunkom
Oblikuje se isto kao i slatka, a recept za slano dizano tijesto koje predlažemo da koristite možete pronaći na ovom linku. Nemojte pretjerati s nadjevom kako se tijesto ne bi namočilo, zbog čega bi moglo ostati sirovo u sredini.
Iako znamo da se kombinacija nekog polutvrdog sira i kuhane ili pečene šunke za punjenje uvijek svima sviđa, oni koji žele nešto novo, mogu dodati svoj najdraži pesto kao premaz, skroz izbaciti meso te umjesto njega nasjeckati sušene rajčice iz ulja ili masline, pa i artičoke iz ulja, a babku posipati ribancem koji će stvoriti hrskavu koricu zlatnožute boje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati