Posjetio sam jedinu hrvatsku pizzeriju koja se nalazi na svjetskim top listama
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Dolazak dragog prijatelja s kojim sam odrastao, a koji već jako dugo živi u Americi iskoristio sam za još jedan odlazak u svoj rodni grad. Naravno, sve je to evociralo uspomene iz tog vremena i sjećanja na lijepe trenutke provedene u Zagrebu. Tada smo odlazili na pizzu u kultne zagrebačke pizzerije poput Dvojke, Šestina ili Kamenitih vrata. Sada smo odlučili otići u Franko's, jedinu hrvatsku pizzeriju koja se nalazi na europskim i svjetskim TOP listama, a nedavno su otvorili novi lokal u ulici Charlesa Darwina na broju 4h.
Meni je dodatni motiv bio još jednom probati pizzu Franko'sovih pizza majstora, ali i vidjeti kako izgleda novootvoreni lokal. Prostor je poput onog u Branimirovoj uređen skladno i elegantno, a atmosfera je topla i opuštena.
Posjet novootvorenom Franko'su i pizza od divljači
Moram priznati kako sam dan prije odlaska u Zagreb na Franko'sovim stranicama vidio obavijest o promociji nove pizze u ponudi. Radilo se o Dear Deer, pizzi s bresaolom od jelena. Takvu sam pizzu prošle godine probao u osječkom Bocconcinu, a nedavno sam je vidio i u ponudi zagrebačke pizzerije Shango. To me dodatno zaintrigiralo iako nisam baš neki ljubitelj divljači.
Naime, izuzetno cijenim pizzerije koje eksperimentiraju s nadjevima pa u svojoj ponudi imaju vrlo neobične i zanimljive pizze. Nisam od onih koji pizzu smatraju jelom za siromašne, a od nadjeva priznaju samo rajčicu i sir. Volim gourmet pizze, prvenstveno one bijele od kojih mi je najdraža pizza s mortadelom i pistacijom. U pravilu je to pizza koju naručim osim ako, kao u ovom slučaju, pizzerija nema neku novu neobičnu i zanimljivu pizzu u svojoj ponudi.
Prije samog osvrta na pizze moram istaknuti i nešto što smatram obaveznim kod pizzerija koje drže do svog ugleda. Franko's ima odličnu interakciju sa svojim gostima putem društvenih mreža, a osim te interakcije sustavno održavaju događaje na kojima promoviraju nove pizze ili ugošćuju iskusne pizza majstore iz susjednih zemalja.
Odlična interakcija s gostima i dobar sustav rezervacija
Tako su nedavno između ostalih u Franko'su svoja znanja i vještine pokazali pizza majstori iz beogradske pizzerije Majstor i Margarita koju smatram jednom od najboljih u ovom dijelu Europe. Rijetke su pizzerije koje na tako detaljan i sustavan način ostvaruju interakciju sa svojim gostima. Franko's ima i jako dobar sustav rezervacija. Stol se može rezervirati na nekoliko načina, a mi smo ga rezervirali putem interneta.
A sad malo o pizzama. Naručili smo već spomenutu Dear Deer, a uz nju još tri zanimljive, La Passione Rusticu, Mixed Emotions i Creamy Baranja. Mixed Emotions je pizza s junetinom, a u podlozi je krema od ljubičastog batata koji joj daje specifičnu ljubičastu boju. Creamy Baranja je nešto jača pizza kojom dominira fini baranjski kulen, a La Passione Rustica je pizza s pršutom, ricottom, mozzarellom, svježim matovilcem i bosiljkom u umaku od balzamičnog octa i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Sve su pizze jako sočne i ukusne.
Meni se moja Dear Deer poprilično svidjela, a bresaola je od jelena fino uklopljena u nadjev u kojem su još i kozji sir, špinat i mozzarella. Podloga je od cikle i ljubičastog luka. Iako sam očekivao nešto snažniji okus, bresaola od jelena nije se nimalo isticala od okusa ostalih nadjeva.
Franko's nas ni ovog puta nije razočarao
Sve je uistinu jako fino složeno, a tijesto je baš onakvo kakvo mora biti u pizzeriji koja se već godinama nalazi na TOP listama. Moderna napoletana uzdignutih i prozračnih rubova, tanke i mekane sredine, skoro savršene teksture. Franko's me ni ovaj put nije razočarao, a pizze su mi bile čak mrvicu bolje nego prilikom prošlog posjeta lokalu u Branimirovoj.
U ponudi je više od dvadeset pizza, a cijene se kreću od 9.50 eura koliko je Chef's Marinara pa do 17 eura koliko su one najskuplje, No Fake Truffles, Deep in the woods i Il Respiro di Mare. Deep in the Woods je pizza s crnim tartufima i dimljenim obrazima crne svinje, a Il Respiro di Mare je pizza s jadranskim kozicama.
>> Moram se posuti pepelom. Franko's je vrhunska pizzerija
Većina je nadjeva vrlo zanimljivo, a pomalo i hrabro složena od visokokvalitetnih sastojaka. Ono što je bitno istaknuti je da su nam pizze bez obzira na dupkom pun lokal stigle na stol za samo par minuta i sve u isto vrijeme. Uspomene iz djetinjstva prepričavali smo osim uz fine pizze i uz lagano točeno pivo te gin tonik. Franko's ima nestvarno veliku ponudu pića i svakako se trudi u svim segmentima zadržati visoku kvalitetu te opravdati status jedne od najboljih europskih i svjetskih pizzerija.
Da bi došli i ostali u vrhu pizza scene morate paziti na svaki detalj i segment poslovanja počevši od načina rezervacija stola i komunikacije s gostima preko kvalitetne Internet stranice i aktivnosti na društvenim mrežama pa sve do kvalitete same pizze uz zadržavanje konzistentnosti. Franko's za sada sve to itekako dobro radi.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
