Ovu tortu možete probati na Adventu u Zagrebu, a znamo i kako ju napraviti kod kuće
MATILDA torta legendarna je, nevjerojatno bogata čokoladna slastica koja se proslavila u filmu "Matilda" iz 1996. godine, u kultnoj sceni u kojoj dječak Bruce Bogtrotter mora pred cijelom školom pojesti ogromnu, dekadentnu tortu. Od tada je postala simbol najsočnije moguće čokoladne poslastice: tamna, gusta i prelivena glatkom čokoladnom glazurom koja se sjaji poput ogledala.
Ova torta idealna je za sve istinske ljubitelje intenzivnog okusa čokolade, a osim što je ove godine možete probati na adventskom izdanju Fuliranja na kućici Juraja Klepića, možete je napraviti kod kuće - u nastavku donosimo provjeren recept.
Potrebni sastojci
Od sastojaka će vam trebati:
- glatko brašno
- šećer
- kakao
- prašak za pecivo
- soda bikarbona
- sol
- jaja
- mlijeko
- ulje
- ekstrakt vanilije
- kava
- tamna čokolada
- slatko vrhnje
- maslac
- šećer u prahu.
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke za biskvit: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj, manjoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije. Ulijte mokre sastojke u suhe i kratko promiješajte. Na kraju polako ulijte vruću kavu ili kipuću vodu i sve sjedinite. Smjesa će biti vrlo tekuća, no tako treba biti.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za tortu i pecite 45 do 50 minuta na 175 stupnjeva. Je li biskvit pečen, provjerite čačkalicom - ako na njoj ostane nekoliko vlažnih mrvica, gotov je. Biskvit u potpunosti ohladite, a zatim ga vodoravno prerežite kako biste dobili dva ili tri jednaka sloja. Alternativno, smjesu možete prije pečenja podijeliti na tri jednaka dijela i svaki biskvit ispeći zasebno.
Za pripremu čokoladne kreme, slatko vrhnje zagrijte do vrenja, a zatim ga prelijte preko nasjeckane tamne čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku ganache kremu. U još toplu smjesu umiješajte maslac sobne temperature, šećer u prahu i prstohvat soli. Kremu ostavite 20 do 30 minuta u hladnjaku da se stisne i postane maziva.
Slijedi slaganje torte. Prvi sloj biskvita stavite na pladanj i premažite ga obilnim slojem čokoladne kreme. Položite drugi sloj biskvita i ponovno ga namažite kremom. Ako imate i treći sloj, ponovite postupak. Ostatkom kreme tanko premažite cijelu tortu izvana i stavite je u hladnjak na 20 minuta da se stegne.
Za čokoladnu glazuru, zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku smjesu. Pustite da se malo prohladi, a zatim je prelijte preko ohlađene torte. Za posebno dramatičan i dekadentan izgled, tortu možete prvo narezati na kriške, pa svaku krišku zasebno preliti glazurom.
Cijeli recept pronađite ovdje.