Ovo su najpoznatija francuska jela, od ratatouillea do eklera
POVODOM današnje rukometne utakmice s Francuzima, prisjetili smo se nekih najpoznatijih francuskih jela koja s pravom drže titulu klasika. Od juhe s lukom i quichea, do slastica poput macaronsa i eklera, ova su jela nezaobilazni francuski klasici.
1. Juha od luka
Ova juha klasik je francuske kuhinje, a glavna namirnica je luk. Prvo ju je potrebno kuhati, a zatim kratko peći u pećnici. Poslužite s hrskavim bagetom koji ste posipali sa sirom i zapekli, a recept pronađite ovdje.
2. Ratatouille
Ratatouille je francusko seosko jelo, podrijetlom iz Provanse, koje obavezno trebate probati. Patlidžani, rajčice, tikve i tikvice u umaku - prefino. Cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.
3. Beef Bourguignon
Beef Bourguignon francuski je klasik, a ovdje pronađite recept slavne Julije Child. Riječ je o poznatom gulašu s govedinom, koja se kuha u crnom vinu i goveđem temeljcu, uz dodatak povrća poput mrkva, luka, češnjaka i gljiva.
4. Quiche sa šampinjonima i špinatom
Quiche je poznata francuska slana pita - jednostavna je i brza, a nadjev lako možete prilagoditi po vlastitim željama. U ovom receptu nadjev je od šampinjona i špinata, no vi ga možete promijeniti i koristiti neko drugo povrće po želji.
5. Salata Niçoise
Salata Niçoise je tradicionalna francuska salata s tunom, mahunama, tvrdo kuhanim jajima, rajčicama i krumpirom, koja je dovoljno izdašna za glavno jelo. Punog je okusa i teksture, a cijeli recept za ovu salatu pronađite ovdje.
6. Crepes Suzette
Crepes Suzette je tradicionalni francuski desert i receptura za jednostavan, a prepoznatljiv način pripreme slatkih palačinki. Umak se priprema karameliziranjem šećera i maslaca te dodavanjem soka i likera od naranče, a cijeli recept pronađite ovdje.
7. Crème Brûlée
Ova svjetski poznata slastica sastoji se od bogate, guste kreme od jaja i tvrdog sloja karamele. Krema se kuha na štednjaku ili u vodenoj kupelji, zatim se posipa šećerom, koji se karamelizira u pećnici ili brenerom. Recept je ovdje.
8. Ekleri
Slastica duguljastog oblika napravljena od choux tijesta, odnosno kuhanog masnog tijesta, punjena kremom po izboru i prelivena glazurom još je jedna poznata francuska slastica. Pecite ih na visokoj temperaturi kako bi izvana bili hrskavi, iznutra šupljikavi, a recept pronađite ovdje.
9. Macarons
Ovdje pronađite recept s kojim će vam macaronsi ispasti kao oni iz francuske slastičarnice. Nježne i hrskave kolačiće napunite kremom s maslacem, a na kraju recepta pronaći ćete i nekoliko savjeta koji će vam dodatno olakšati pripremu.
10. Madeleines
Ovi poznati francuski kolačići specifični su po svom obliku koji dobiju zahvaljujući kalupima u obliku školjke, ali ako ih nemate, možete koristiti bilo koji kalup male veličine. Recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati